Jagodowe noce
Kojarzą się z lasem, słońcem, wakacjami. Tęsknimy za nimi cały rok. Ale teraz jest czas, by się nimi cieszyć. Świeżymi, pachnącymi latem, bogatymi w najcenniejsze witaminy...
Składniki na 12 porcji: 250 g mąki pszennej (typ 550), 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku, 1/2 torebki proszku do pieczenia, sól, szczypta mielonego cynamonu, 1 łyżeczka skórki startej z cytryny, 100 g jagód, 1 jajko, 100 g drobnego cukru, 1 torebka cukru waniliowego 125 g jogurtu jagodowego, 2 łyżki przecieru jabłkowego, 125 g masła, jogurt jagodowy do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cynamon i skórkę cytrynową. Jagody przebieramy, płuczemy i odsączamy z wody.
2. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, jogurtem i przecierem jabłkowym. Dodajemy roztopiony, a potem schłodzony tłuszcz. Pod koniec wsypujemy przygotowaną mąkę i jagody. Mieszamy.
3. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, czyli papierowymi foremkami i wypełniamy ciastem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190°C.
Przygotowanie:
1. Z jajka, mleka, mąki i szczypty soli miksujemy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni smażymy naleśniki.
2. Jagody przebieramy i płuczemy. Konfiturę wkładamy do małego rondelka, podlewamy 50 ml wody. Stale mieszając, by konfitura rozpuściła się, doprowadzamy do zagotowania. Do sosu wrzucamy jagody, podgrzewamy chwilkę i odstawiamy.
3. Naleśniki napełniamy sosem jagodowym, podajemy z lodami, posypane cukrem pudrem, udekorowane listkiem melisy.
Składniki na 4 porcje: Ciasto: 350 g mąki krupczatki, 1 jajko, szczypta soli, 150 ml wody. Nadzienie: 600 g jagód, 1 łyżeczka cukru, 120 g masła, 200 g śmietany kremówki, melisa do dekoracji, cukier puder do posypania.Przygotowanie:
1. Nadzienie: Jagody, przebieramy, myjemy na sicie i odsączamy, odstawiamy do osuszenia. Garść owoców odkładamy do dekoracji, resztę posypujemy łyżeczką cukru.
2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, około 150 ml wody i szczyptę soli. Zagniatamy elastyczne ciasto, przenosimy je na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na płat o grubości 3 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką kółeczka o średnicy 6-7 cm. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę posłodzonych jagód. Pierogi sklejamy, mocno dociskając krawędzie.
3. Gotowe pierogi wrzucamy partiami na lekko posolony wrzątek. Gotujemy 1-2 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane stopionym masłem lub z ubitą śmietaną kremówką, posypane cukrem pudrem, udekorowane melisą i odłożonymi jagodami Nasza rada: Aby owoce nie puściły za dużo soku podczas gotowania, posypmy je łyżką bułki tartej.