Jagodowe noce

Kojarzą się z lasem, słońcem, wakacjami. Tęsknimy za nimi cały rok. Ale teraz jest czas, by się nimi cieszyć. Świeżymi, pachnącymi latem, bogatymi w najcenniejsze witaminy...

Pyszne muffiny możesz podać na śniadanie albo podwieczorek
Pyszne muffiny możesz podać na śniadanie albo podwieczorek123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cynamon i skórkę cytrynową. Jagody przebieramy, płuczemy i odsączamy z wody.

2. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, jogurtem i przecierem jabłkowym. Dodajemy roztopiony, a potem schłodzony tłuszcz. Pod koniec wsypujemy przygotowaną mąkę i jagody. Mieszamy.

3. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, czyli papierowymi foremkami i wypełniamy ciastem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190°C.

Naleśniki z lodami i jagodami

Przygotowanie:

1. Z jajka, mleka, mąki i szczypty soli miksujemy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni smażymy naleśniki.

2. Jagody przebieramy i płuczemy. Konfiturę wkładamy do małego rondelka, podlewamy 50 ml wody. Stale mieszając, by konfitura rozpuściła się, doprowadzamy do zagotowania. Do sosu wrzucamy jagody, podgrzewamy chwilkę i odstawiamy.

3. Naleśniki napełniamy sosem jagodowym, podajemy z lodami, posypane cukrem pudrem, udekorowane listkiem melisy.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Pierogi z jagodami

Przygotowanie:

1. Nadzienie: Jagody, przebieramy, myjemy na sicie i odsączamy, odstawiamy do osuszenia. Garść owoców odkładamy do dekoracji, resztę posypujemy łyżeczką cukru.

2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, około 150 ml wody i szczyptę soli. Zagniatamy elastyczne ciasto, przenosimy je na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na płat o grubości 3 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką kółeczka o średnicy 6-7 cm. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę posłodzonych jagód. Pierogi sklejamy, mocno dociskając krawędzie.

3. Gotowe pierogi wrzucamy partiami na lekko posolony wrzątek. Gotujemy 1-2 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane stopionym masłem lub z ubitą śmietaną kremówką, posypane cukrem pudrem, udekorowane melisą i odłożonymi jagodami Nasza rada: Aby owoce nie puściły za dużo soku podczas gotowania, posypmy je łyżką bułki tartej.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas