Reklama

Jagodowo-jeżynowe tartaletki

Posypmy brązowym cukrem.

Składniki

  • średniej wielkości jajo
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • po 125 g mrożonych jeżyn oraz jagód
  • 1/2 opakowania galaretki z czarnej porzeczki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka cukru pudru

1. Jagody i jeżyny rozmrażamy na sitku, aby odsączyć nadmiar płynu.

2. Do przesianej mąki dodajemy masło, jajo, cukier, wiórki kokosowe, siekamy nożem, a następnie zaganiatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, studzimy. Dodajemy owoce i odstawiamy w chłodne miejsce.

4. Formy do tartaletek smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremki. Pieczemy ok. 20 minut w 180ºC.

Reklama

5. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.

6. Do ostudzonych babeczek przekładamy owoce w gęstniejącej galaretce. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciastek. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy