Jagodowo-jeżynowe tartaletki
Posypmy brązowym cukrem.
Składniki
- średniej wielkości jajo
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- po 125 g mrożonych jeżyn oraz jagód
- 1/2 opakowania galaretki z czarnej porzeczki
- 100 ml śmietanki kremówki
- łyżeczka cukru pudru
1. Jagody i jeżyny rozmrażamy na sitku, aby odsączyć nadmiar płynu.
2. Do przesianej mąki dodajemy masło, jajo, cukier, wiórki kokosowe, siekamy nożem, a następnie zaganiatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, studzimy. Dodajemy owoce i odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Formy do tartaletek smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremki. Pieczemy ok. 20 minut w 180ºC.
5. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
6. Do ostudzonych babeczek przekładamy owoce w gęstniejącej galaretce. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciastek. Wstawiamy do lodówki na godzinę.