Jagodzianka z blachy
Apetyczne wypieki z sezonowymi owocami. Idealne na mały podwieczorek!
Składniki
- 25 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml mleka
- 3 jajka, sól
- 100 ml maślanki
- 2 łyżki masła
- 350 g jagód
na kruszonkę
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki zimnego masła
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż drożdże. Wsyp łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Zalej ciepłym mlekiem. Przykryj i odstaw w cieple na 20 minut. Po tym czasie wymieszaj zaczyn drewnianą łyżką. Do drugiej miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj jajka i maślankę. Dołóż masło i zaczyn. Wyrabiaj ręką. Przykryj i odstaw w cieple, aż ciasto podwoi objętość.
2. Składniki na kruszonkę rozcieraj w palcach, aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto zagnieć. Przełóż do wyłożonej pergaminem formy o wym. 25 x 35 cm. Posyp jagodami i kruszonką. Piecz ok. 45 minut w 180°C.
Zobacz także: