Jagodzianki
Składniki
Ciasto
- 40 dag mąka
- pół łyżeczki sól
- 7 łyżek mleko
- 4 łyżki cukier
- jajko
- 20 dag chudy twaróg
- 6 łyżek olej
- pół kostki drożdże
Nadzienie
- 2-3 łyżki śmietanka kremówka
- 6 łyżek cukier
- 50 dag jagody
- 10 dag twaróg
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 18 dag cukier puder
- szczypta cynamon
Twaróg wymieszaj z mlekiem i olejem, dodaj sól, cukier, jajko i mąkę. Wkrusz drożdże, wyrób elastyczne gładkie ciasto. Uformuj kulę. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć, rozwałkowuj. Wykrój 18 krążków o średnicy 10 cm.
Jagody zagotuj z cukrem w niewielkiej ilości wody, odłóż 2 łyżki powstałego soku. Mąkę ziemniaczaną rozrób w małej ilości wody, wlej do gotujących się jagód. Zagotuj, ostudź. Utrzyj z dobrze odciśniętym twarogiem. Na placuszkach z ciasta układaj po porcji (łyżce) nadzienia. Składaj na pół, zalepiając brzegi. Każdy pierożek nakłuj widelcem. Piecz 15-20 min w temp. 200°C. Ostudź.
Około 10 dag cukru pudru utrzyj ze śmietanką na lukier. Pozostały puder utrzyj z odłożonym sokiem jagodowym. Pierożki smaruj najpierw białym lukrem, a kiedy zastygnie zrób na nim cieniusieńkie paseczki z lukru jagodowego.