Reklama

Jagodzianki

W programie "Ewa gotuje" prowadząca Ewa Wachowicz przedstawiła przepis na jagodzianki, czyli drożdżówki z borówkami – przysmak, który niezmiennie kojarzy się z polską plażą.

Składniki

  • 550 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki dodatkowe

  • żółtko do posmarowania
  • kruszonka
  • ½ szklanki - mąki krupczatki
  • 2 łyżki - cukru pudru
  • 50 g - masła
  • borówki mrożone
  • ½ szklanki soku z borówek (woda po rozmrożeniu)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na kruszonkę

  • kruszonka
  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • Owoce
  • borówki mrożone
  • ½ szklanki - soku z borówek (woda po rozmrożeniu)
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka - cukru pudru

Jagodzianki - wykonanie:

Mleko wlać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w spokoju.

Do drugiej miski wsypać mąkę krupczatkę. Dodać cukier puder i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.

Większą część wody z borówek wlać do garnka, posłodzić i zagotować. W reszcie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wlać do soku w rondelku. Gdy powstanie kisiel, wrzucić borówki. Wymieszać.

Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.

Reklama

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Jak przygotować jagodzianki krok po kroku - zobacz film:

Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz:

Łosoś w parze z soczewicą

Pieczeń ze schabu

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy