Jaja faszerowane indykiem
Zamiast dymki można do farszu dodać rzeżuchę (ale bez podsmażania). Jej ostry smak dobrze łączy się z wędliną.
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, ostrożnie obrać, by nie zniszczyć białek. Przekroić na połówki i delikatnie wyjąć żółtka.
2. Dymkę posiekać razem ze szczypiorem. Pieczarki i filet z indyka pokroić w drobną kostkę.
3. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić dymkę ze szczypiorkiem, dodać pieczarki, indyka i smażyć, aż nabiorą złocistego koloru. Ostudzić.
4. Żółtka rozetrzeć widelcem, połączyć z podsmażonym farszem, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Połówki jajek napełnić farszem po czubek. Podawać na umytych liściach sałaty.