Jaja otulone szynką
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnego bulionu, odstawić, aby spęczniała. Pozostały bulion zagotować, dodać spęczniałą żelatynę i mieszając rozpuścić. Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo (nie dłużej niż 9 minut - jeśli jajka gotujemy dłużej, wokół żółtka robi się sina otoczka), przelać zimną wodą, ostudzić, obrać. Pokroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę owinąć plasterkiem szynki tak, aby powstały ozdobne gniazdka. Układać na półmisku przybranym listkami sałaty. Na każdej porcji jajka w gniazdku ułożyć cząstkę pomidorka i gałązkę natki.
Przygotowaną przekąskę zalać tężejącą galaretą. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia podawać z zimnymi sosami np. tatarskim lub czosnkowym.