Reklama

Jajka: Jak je przechowywać?

Jajka są jednym z podstawowych produktów w naszej diecie, składnikiem wielu potraw i ciast, zawierają także dużo witaminy A, D oraz niektóre witaminy z grupy B. Jak je przechowywać, by nie straciły swoich wartości odżywczych i były smaczne?

Przechowywanie świeżych jaj

Jajka nie wymagają specjalnego traktowania, potrzebne jest im tylko ciemne i chłodne miejsce, najlepiej sprawdzi się do tego lodówka lub spiżarnia, z temperaturą około 4 stopni Celsjusza. Dzięki niskiej temperaturze jajko dłużej zachowa świeżość i nie będzie wyparowywało wody. Unikajmy trzymania ich w bliskim sąsiedztwie cebuli, serów lub dań o intensywnym aromacie, gdyż jajka potrafią chłonąć zapachy, co w rezultacie znacznie pogarsza ich walory smakowe.

Jak długo trzymać jajka w lodówce? Na każdej partii widnieje data minimalnej trwałości, to zazwyczaj 4 tygodnie od daty zniesienia ich przez kurę. Po tym terminie jajko wcale nie staje się od razu zepsute. Dobrze przechowywane może leżeć jeszcze przez kilka dni w lodówce, jednak szybciej zacznie tracić swoje walory i przed wykorzystaniem go w kuchni warto sprawdzić, czy aby na pewno jest nadal świeże. Jak to zrobić? Wystarczy włożyć jajko do wody - zepsute wypłynie do góry, a świeże opadnie na dno.

Reklama

Pamiętajmy również o kilku dodatkowych zasadach - nigdy nie zostawiajmy jajek na parapecie w pobliżu źródła światła, gdyż słońce źle na nie wpływa. Nie warto też myć ich przed schowaniem ich do lodówki - stracą wtedy swoją naturalną barierę ochronną. Bądźmy również ostrożni przy korzystaniu z pękniętych jajek - mogą się prędzej zepsuć.

Zamrażanie jajek

Okazuje się, że jajka można przechowywać także w zamrażalniku, należy pamiętać tylko o kilku istotnych aspektach - przede wszystkim należy je obrać, ponieważ w skorupce może nagle zwiększyć swoją objętość, wybuchnąć i załatwić nam kilka godzin dodatkowego sprzątania. Surowe jajo powinno się delikatnie ubić, dodając odrobinę soli i/lub cukru i schować do specjalnego pojemnika do mrożenia, a po rozmrożeniu wykorzystać je w czasie nie dłuższym niż 48 godzin. Nie mroźmy ugotowanych jaj - żółtko stanie się gumowe i zwyczajnie niesmaczne.

Białka i żółtka

Jajek wcale nie musimy zamrażać w całości. Bardzo często po wypiekach lub kulinarnych eksperymentach pozostają nam same białka lub żółtka jaj, więc co z nimi zrobić? Przechowywać! Białka w szczelnie zamkniętej butelce lub słoiczku wytrzymają w lodówce nawet kilka tygodni, a w zamrażarce całe miesiące. Żółtka nie są tak łatwe w przechowywaniu, ale kiedy zasłonimy je folią aluminiową i zalejemy odrobiną wody, mogą stać w lodówce przez kilka dni. Zamrożone żółtka z kolei nieco zmieniają swoje właściwości i po rozmrożeniu nadawać się będą tylko do wypieków lub jako materiał sklejający np. mięso w kotletach mielonych.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy