Reklama

Jajka po meksykańsku

Składniki

  • 3 jaja l 2 czerwone i żółte papryki pokrojone w paseczki l 3 posiekane ząbki czosnku l biała cebula
  • garść zielonych oliwek pokrojonych w grube talarki
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 25 dag fasoli czerwonej z puszki, odsączonej i wypłukanej pod wodą
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka papryki zwykłej
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • oliwa
  • kilka kropli tabasco
  • sól i pieprz

 Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i papryki. 

Po 5 minutach dodaj przecier pomidorowy, fasolę, kminek, papryki, przyprawy, tabasco i oliwki. Wszystko delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić fasoli. Smaż na maleńkim ogniu przez 15 minut. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na wierzch wbij jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smaż kilka minut, aż się zetną. 

Danie podawaj posypane posiekaną kolendrą.


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy