Jajka w marchewkowych kołnierzykach
Pomysłowe śniadanie.
1. Każdy z tostów cienko rozwałkować, posmarować masłem, przekroić na pół. Marchewki obrać, krajalnicą pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paseczki. Formę na muffinki z sześcioma wgłębieniami posmarować tłuszczem.
2. Dołeczki w formie wyłożyć połówkami tostów. Ułożyć je na krzyż - do góry stroną posmarowaną masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200°C. Piec 3-4 minuty. Potem do wgłębień z tostami włożyć marchewkowe paseczki, formując rulony. Do środka każdego rulonu wbić jajko. Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec jeszcze 8-10 minut.
3. W tym czasie plasterki bekonu pokroić na kawałki i wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Endywię (ewentualnie inną sałatę) opłukać, osuszyć, porwać w rękach na kawałeczki. Pomidorki koktajlowe umyć, wytrzeć, pokroić na połówki. Sałatę i pomidorki przełożyć do miseczki, skropić olejem i octem winnym, delikatnie przemieszać. Posypać odrobiną cukru oraz solą i pieprzem. Muffinki wyjąć z piekarnika, posypać kawałkami wysmażonego bekonu. Podawać z przygotowaną sałatką.