Jajka z sosem pomidorowym
Szybkie danie z patelni.

Składniki
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- biała cebula
- garść zielonych oliwek pokrojonych w grube talarki
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 25 dag fasoli czerwonej z puszki, odsączonej i wypłukanej pod wodą
- pęczek kolendry
- 2 łyżeczki kminku
- łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- olej
- pieprz
- sól
- 4 jaja
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, cebulę, paprykę. Po 5 minutach dodaj przecier pomidorowy, fasolę, kminek, papryki, oliwki i delikatnie wszystko wymieszaj, aby nie uszkodzić fasoli. Smaż na maleńkim ogniu przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na wierzch wbij jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smaż kilka minut, aż jajka się zetną. Posyp posiekaną kolendrą i zmiażdżonymi orzeszkami.
Zobacz także: