Jajka zapiekane na szpinaku
Dobrze zbilansowany posiłek da nam porcję zdrowej energii na cały pracowity poranek.

Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 400 g szpinaku
- 8 plasterków szynki parmeńskiej lub chudego wędzonego boczku
- 4 jajka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz i zmiażdż. Rozgrzej masło. Włóż czosnek i podsmaż go. Dodaj szpinak. Podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij. Wymieszaj z parmezanem. Do natłuszczonych żaroodpornych kokilek włóż po 2 plasterki szynki. Nałóż po porcji szpinaku. Ostrożnie wbij jajko, tak aby żółtko pozostało w całości.
2. Kokilki wstaw do większego żaroodpornego naczynia z wrzątkiem (woda powinna sięgać do 1/2 ich wysokości). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj ok. 12 minut. Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Od razu podawaj.
Zobacz także: