Reklama

Jajka zapiekane na szpinaku

Dobrze zbilansowany posiłek da nam porcję zdrowej energii na cały pracowity poranek.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 400 g szpinaku
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej lub chudego wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz i zmiażdż. Rozgrzej masło. Włóż czosnek i podsmaż go. Dodaj szpinak. Podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij. Wymieszaj z parmezanem. Do natłuszczonych żaroodpornych kokilek włóż po 2 plasterki szynki. Nałóż po porcji szpinaku. Ostrożnie wbij jajko, tak aby żółtko pozostało w całości. 

2. Kokilki wstaw do większego żaroodpornego naczynia z wrzątkiem (woda powinna sięgać do 1/2 ich wysokości). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj ok. 12 minut. Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Od razu podawaj.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy