1. Awokado rozciąć wzdłuż na pół. Wyjąć pestki, miąższ od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Od spodu każdej połówki awokado ściąć cienki plasterek skórki tak, aby stabilnie stały.
2. Połówki awokado ustawić - przecięciem do góry - na blasze przykrytej pergaminem. W miejsca po pestkach wbić jajka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 20 minut.
3. W tym czasie przygotować salsę: czerwoną cebulę obrać, posiekać. Pomidory oczyścić z pestek, miąższ pokroić w drobną kostkę i wymieszać z cebulą. Posypać cukrem, solą i pieprzem. Skropić jasnym octem balsamicznym i sosem tabasco. Polać oliwą, dobrze wymieszać.
Plasterki boczku pociąć na kawałeczki i wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Jajka zapieczone w awokado wyjąć z pieca, oprószyć solą i pieprzem. Posypać kawałeczkami wysmażonego boczku. Podawać z salsą cebulowo-pomidorową.