Jajko sadzone na papryce
Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Tymianek opłukać, osuszyć, kilka łodyg zostawić do dekoracji, z pozostałych oderwać listki. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z ajwarem.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Podsmażyć kiełbasę, dodać paprykę, cebulę, smażyć 4 minuty, mieszając. Dodać śmietanę z ajwarem, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć do 4 małych naczyń żaroodpornych, do każdego wbić po 2 jajka. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, zapiekać 15 minut.
Udekorować tymiankiem. Podawać z białym lub ciemnym chlebem.
Zobacz także: