Jajko sadzone na papryce

Potrawę można też dokończyć na patelni. Po wybiciu jajek należy patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu
Potrawę można też dokończyć na patelni. Po wybiciu jajek należy patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 4 czerwone cebule
  • 25 dag ostrej kiełbasy
  • 8 jaj
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki ajwaru
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Tymianek opłukać, osuszyć, kilka łodyg zostawić do dekoracji, z pozostałych oderwać listki. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z ajwarem.

Olej rozgrzać na dużej patelni. Podsmażyć kiełbasę, dodać paprykę, cebulę, smażyć 4 minuty, mieszając. Dodać śmietanę z ajwarem, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć do 4 małych naczyń żaroodpornych, do każdego wbić po 2 jajka. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, zapiekać 15 minut.

Udekorować tymiankiem. Podawać z białym lub ciemnym chlebem.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas