Jajko sadzone w naleśniku
To danie idealnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jedno jajko i olej. Mieszając, stopniowo dolewaj wodę, możesz użyć trzepaczki albo miksera. Ciasto ma być bez grudek.
2. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni naleśnikowej (możesz posmarować powierzchnię odrobiną oleju) z każdej strony po ok. 20 sekund.
3. Gdy już usmażysz wszystkie naleśniki, jeden z nich zostaw na patelni. Na środek wbij jajko, a po bokach ułóż kawałki szynki i sera. Złóż 4 krawędzie naleśnika do środka tak, by powstał rodzaj koperty.
4. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż całe białko będzie ścięte. Ostrożnie zsuń naleśniki na talerz. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki. Możesz je udekorować rukola i pomidorkami cherry.
Zobacz także: