Jak obrać rabarbar. Instrukcja krok po kroku
Zanim ugotujecie z niego kompot lub dodacie go do ciasta, rabarbar należy obrać. Ta z pozoru prosta czynność zazwyczaj jest pomijana w poradnikach kulinarnych. Tymczasem starsze pędy mogą mieć włóknistą skórkę, która będzie przeszkadzać przy gotowaniu i psuć efekt końcowy.
Na początku należy oderwać liście i dokładnie opłukać łodygi rabarbaru pod bieżącą wodą.
Podczas zbiorów łodygi rabarbaru mogły zostać oderwane lub odcięte tuż nad ziemią. To miejsce mogło trochę obeschnąć i należy je odciąć.
Teraz możesz przejść do obierania łodyg rabarbaru. Za pomocą małego noża uchwyć włókna na końcu łodygi i pociągnij w górę. W ten sposób należy usunąć wszystkie włókna.
Tak przygotowany rabarbar możesz pokroić zgodnie z instrukcją podaną w przepisie.
Więcej w serwisie:
Domowe laguny z jabłkowym nadzieniem
Tiramisu: Polacy pokochali włoski przysmak
Lewandowscy starali się o to od roku. W końcu ogłosili radosną nowinę