Jak prawidłowo ugotować ryż
Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna radzi:
Jeżeli chcę, aby ryż szybciej się ugotował, opłukane ziarenka polewam olejem, dokładnie mieszam, zalewam wrzątkiem i zagotowuję. Następnie redukuję płomień do minimum, przykrywam garnek i gotuję ryż do miękkości.
Tak przygotowany zachowuje więcej składników odżywczych oraz witamin i nie kipi podczas gotowania. A żeby miał ładny biały kolor, dodaję do wody trochę soku świeżo wyciśniętego z cytryny.
Smaczniejszy
Aby ryż był wyjątkowo smaczny, gotuję go w bulionie warzywnym albo wołowym. A jeśli w samej wodzie, to kilka minut przed końcem wkładam opieczoną nad palnikiem cebulę.
Ładnie podany
Ugotowany ryż przekładam do miseczki lub filiżanki, delikatnie uciskam i wybijam na talerz. Tak podany o wiele ładniej wygląda, niż nałożony łyżką.
Zobacz również: