Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw?
Kuchnia
Warzywa i owoce myj bezpośrednio przed spożyciem, ponieważ wilgoć sprzyja powstawaniu pleśni, szybszemu ich psuciu się.
Jeśli warzywa korzeniowe są wyjątkowo brudne, przeczyść je z ziemi lub piasku papierowym ręcznikiem kuchennym.
- Owoce najlepiej kupuj w całości, luzem, na wagę. Zapakowane w folię kawałki arbuza, melona czy ananasa, a zdarza się, że gruszki i jabłka! będą po pierwsze - uboższe w witaminy (tracą je z każdym przecięciem nożem), po drugie - niekoniecznie pierwszej świeżości (pod folią "duszą się" i o wiele szybciej psują).
- Banany przechowuj w temperaturze pokojowej - w lodówce błyskawicznie pokryją się brzydkimi, brunatnymi plamkami. Rozdziel kiść. Folią owiń końcówki bananów - tędy bowiem wydzielają najwięcej etylenu, gazu przyspieszającego dojrzewanie owoców. By osiągnąć odwrotny skutek, włóż banany do papierowej torby. Szybciej w niej dojrzeją.
- Ziemniaki kupuj w siatkach przepuszczających powietrze. Zapakowane w worek foliowy szybciej zaczynają pleśnieć. Przechowuj je w wiklinowym koszu z 2-3 jabłkami - zapobiegną kiełkowaniu ziemniaków.
- Szczypiorek umyj w zimnej wodzie, dobrze osusz, posiekaj i włóż do plastikowej butelki (trzymaj ją w lodówce). Dłużej zostanie świeży i łatwiej go będzie aplikować na kanapkę.
- Sałata nieco zwiędła? Zamocz ją w wodzie ze szczyptą mąki ziemniaczanej. W mig odzyska jędrność.