Jak ugotować idealny rosół?
Tradycyjna zupa, która gości w każdym polskim domu. Zobacz, jak ją gotować, aby każdemu smakowała.
1. Najlepszy wywar wychodzi, gdy jeden kilogram mięsa zalejesz sześcioma szklankami wody (zawsze zimnej). Jarzyny dodaj do podgotowanego mięsa, wtedy nie będą się rozpadać. Zbyt duża ilość marchewki może sprawić, że rosół będzie zbyt słodki.
2. Aby rosół był bardziej aromatyczny, dodaj do niego przełamany na pół liść laurowy.
3. Magda Gessler zdradziła swój sekretny składnik - oprócz tradycyjnych warzyw, pod koniec gotowania, do zupy wrzuca także jeden pomidor.
4. Aby poprawić smak i zapach wywaru, dodaj dwa rozgniecione ząbki czosnku.
5. Zanim dodasz ziele angielskie, rozgnieć je w moździerzu. Taki zabieg sprawi, że rosół będzie miał niezwykły aromat.
6. Kolejny składnik, dzięki któremu zupa będzie wyśmienita, to przypalona na ogniu cała cebula. Jeśli nie masz kuchenki gazowej możesz to zrobić opalarką.
7. Świetnym uzupełnieniem będzie nać selera.
Zobacz także: