Jak wybierać suszone owoce w sklepie?

article cover
123RF/PICSEL

Jak wybierać suszone owoce w sklepie?

Dokładnie się im przyjrzyj Nawet po uważnym przestudiowaniu etykiety i upewnieniu się, że data przydatności do spożycia nie została przekroczona, dokładnie przyjrzyj się suszowi. Czy na owocach nie ma śladu pleśni, zawilgocenia lub nadpsucia? Zwróć uwagę, czy wewnątrz opakowania nie ma charakterystycznych nitek, świadczących, że zalęgły się mole. Jasne, żywe kolory zazwyczaj wiążą się z dużą zawartością konserwantów. Naturalne owoce są ciemniejsze. Łatwiej będzie ocenić produkty, które znajdują się w przezroczystych opakowaniach lub są na wagę.
Dokładnie się im przyjrzyj Nawet po uważnym przestudiowaniu etykiety i upewnieniu się, że data przydatności do spożycia nie została przekroczona, dokładnie przyjrzyj się suszowi. Czy na owocach nie ma śladu pleśni, zawilgocenia lub nadpsucia? Zwróć uwagę, czy wewnątrz opakowania nie ma charakterystycznych nitek, świadczących, że zalęgły się mole. Jasne, żywe kolory zazwyczaj wiążą się z dużą zawartością konserwantów. Naturalne owoce są ciemniejsze. Łatwiej będzie ocenić produkty, które znajdują się w przezroczystych opakowaniach lub są na wagę. 123RF/PICSEL
Certyfikat ekologiczne Wiele upraw ekologicznych zaopatruje swoje produkty w specjalne certyfikaty gwarantujące, że produkt został stworzony z poszanowaniem środowiska i nie zawiera szkodliwych dla zdrowia dodatków.
Certyfikat ekologiczne Wiele upraw ekologicznych zaopatruje swoje produkty w specjalne certyfikaty gwarantujące, że produkt został stworzony z poszanowaniem środowiska i nie zawiera szkodliwych dla zdrowia dodatków. 123RF/PICSEL
Cukier i syrop glukozowo- fruktozowy Suszone owoce zazwyczaj zawierają sporo naturalnych cukrów i nie wymagają dodatkowego dosładzania. Niestety w składzie wielu bakalii znajdziemy dodatkowy cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, składniki przyczyniające się do wystąpienia otyłości i cukrzycy typu 2.
Cukier i syrop glukozowo- fruktozowy Suszone owoce zazwyczaj zawierają sporo naturalnych cukrów i nie wymagają dodatkowego dosładzania. Niestety w składzie wielu bakalii znajdziemy dodatkowy cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, składniki przyczyniające się do wystąpienia otyłości i cukrzycy typu 2. 123RF/PICSEL
Subtelne różnice Produkty z pozoru wyglądające podobnie mogą mieć zupełnie inny smak ze względu na metodę produkcji. Śliwka suszona da inne efekty smakowe niż śliwka wędzona. Owoce suszone na słońcu (np. morele) będą charakteryzowały się wyjątkowym aromatem. Zwróć uwagę, czy owoce były kandyzowane, liofilizowane, suszone na słońcu, a może wędzone.
Subtelne różnice Produkty z pozoru wyglądające podobnie mogą mieć zupełnie inny smak ze względu na metodę produkcji. Śliwka suszona da inne efekty smakowe niż śliwka wędzona. Owoce suszone na słońcu (np. morele) będą charakteryzowały się wyjątkowym aromatem. Zwróć uwagę, czy owoce były kandyzowane, liofilizowane, suszone na słońcu, a może wędzone. 123RF/PICSEL
Kraj pochodzenia Niektóre kraje specjalizują się w produkcji określonych bakalii. Najlepsze suszone morele i figi pochodzą z Turcji, doskonałe daktyle z Izraela, a rodzynki z Grecji. Zwróć uwagę na ślad węglowy Jak daleką drogę przebyły owoce, by znaleźć się na twoim stole? Czy śliwki z Kalifornii rzeczywiście są lepsze niż te z polskich upraw? Odległość, jaką musiały przebyć, wpływa na środowisko, ale i na jakość produktu, który jest bardziej narażony na szkodliwe czynniki i może być poddany intensywniejszemu działaniu konserwantów. Wybieraj suszone śliwki, jabłka i gruszki z polskich upraw.
Kraj pochodzenia Niektóre kraje specjalizują się w produkcji określonych bakalii. Najlepsze suszone morele i figi pochodzą z Turcji, doskonałe daktyle z Izraela, a rodzynki z Grecji. Zwróć uwagę na ślad węglowy Jak daleką drogę przebyły owoce, by znaleźć się na twoim stole? Czy śliwki z Kalifornii rzeczywiście są lepsze niż te z polskich upraw? Odległość, jaką musiały przebyć, wpływa na środowisko, ale i na jakość produktu, który jest bardziej narażony na szkodliwe czynniki i może być poddany intensywniejszemu działaniu konserwantów. Wybieraj suszone śliwki, jabłka i gruszki z polskich upraw. 123RF/PICSEL
Olej palmowy Rafinowany olej palmowy okrył się w ostatnich czasach naprawdę złą sławą, ponieważ ma szkodliwy wpływ na zdrowie. Można go znaleźć w bardzo wielu produktach, również w bakaliach. Jeśli masz wybór, postaw na suszone owoce bez tego dodatku.
Olej palmowy Rafinowany olej palmowy okrył się w ostatnich czasach naprawdę złą sławą, ponieważ ma szkodliwy wpływ na zdrowie. Można go znaleźć w bardzo wielu produktach, również w bakaliach. Jeśli masz wybór, postaw na suszone owoce bez tego dodatku. 123RF/PICSEL
Czytaj skład: Konserwanty Dobrze zasuszone owoce nie wymagają dodatkowej konserwacji i jeśli są przechowywane w odpowiednich warunkach, przetrwają wiele tygodni w doskonałym stanie. Niestety producenci nie do końca liczą na to, że ich produkt będzie przechowywany w odpowiednich warunkach i nie ulegnie zniszczeniu. Aby uchronić suszone owoce przed psuciem i pleśnieniem w czasie transportu i przechowywania (a często także, by uprościć proces produkcji) do suszu dodaje się konserwanty. Zwróć uwagę na informację na etykiecie. Popularnym konserwantem jest dwutlenek siarki (E220), który chroni przed bakteriami i grzybami, wpływa na smak i wartości odżywcze produktu, a w większych stężeniach jest toksyczny. Inny często stosowany konserwant to sorbinian potasu (E202). W miarę możliwości wybieraj bakalie, które nie zawierają konserwantów.
Czytaj skład: Konserwanty Dobrze zasuszone owoce nie wymagają dodatkowej konserwacji i jeśli są przechowywane w odpowiednich warunkach, przetrwają wiele tygodni w doskonałym stanie. Niestety producenci nie do końca liczą na to, że ich produkt będzie przechowywany w odpowiednich warunkach i nie ulegnie zniszczeniu. Aby uchronić suszone owoce przed psuciem i pleśnieniem w czasie transportu i przechowywania (a często także, by uprościć proces produkcji) do suszu dodaje się konserwanty. Zwróć uwagę na informację na etykiecie. Popularnym konserwantem jest dwutlenek siarki (E220), który chroni przed bakteriami i grzybami, wpływa na smak i wartości odżywcze produktu, a w większych stężeniach jest toksyczny. Inny często stosowany konserwant to sorbinian potasu (E202). W miarę możliwości wybieraj bakalie, które nie zawierają konserwantów. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?