Jak wybrać karpia na świąteczny stół?
Karp to jedna z ryb najczęściej pojawiających się na wigilijnym stole w polskich domach. Jak wybrać rybę, która zagwarantuje najlepsze wrażenia smakowe?
1. Wybieraj karpie średniej wielkości, ważące ok. 1,5 kg.
2. Zwróć uwagę na wygląd ryby. Czy nie jest poobijana, czy nie ma podejrzanych uszkodzeń?
3. Uważnie obejrzyj skrzela. Powinny być ciemno czerwone. Blade świadczą, że ryba nie była odpowiednio przechowywana.
4. Oczy nie powinny być mętne, a wypukłe i błyszczące. Brzuch powinien być zaokrąglony.
5. Powąchaj rybę. Jeśli poczujesz, że jest nieświeża, zrezygnuj z zakupu.
6. Naciśnij rybę palcem. Po naciśnięciu nie powinien zostawać ślad. Jeśli ryba straciła sprężystość, nie jest świeża.
7. Jeśli chcesz uniknąć ryby z importu, kupuj karpie ze sprawdzonych hodowli. Wybieraj karpie ze stawów o żwirowym dnie, jeśli chcesz uniknąć zapachu mułu.
Czytaj też:
Jak wybrać suszone owoce na kompot?
Co zrobić, by panierka była doskonała?Nie wyrzucaj łbów i ogonów z karpia!