Reklama

Jak wykorzystać gruszki? Sprawdzone przepisy na dania z ich dodatkiem

Gruszki to nie tylko pyszne owoce, ale też prawdziwe skarbnice zdrowia, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Od słodkich deserów, przez sałatki, aż po wykwintne dania główne – gruszki dodają wyjątkowego smaku każdej potrawie. Dzisiaj kilka nieoczywistych przepisów.

Ciekawostką jest, że gruszki są jednym z najstarszych uprawianych owoców, znanym już w starożytności. Są one również pełne witamin, szczególnie witaminy C i K, oraz błonnika.

Przepis Ewy Wachowicz na zupę z gruszki i pietruszki

Składniki:

Reklama
  • 700 g korzenia pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • ½ l wywaru jarzynowego
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dekoracja: orzechy włoskie, natka pietruszki 

Opis przygotowania:

  1. Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle.
  2. Dodać pokrojoną cebulę, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. 
  3. Następnie zalać winem.
  4. Dorzucić obraną i pokrojoną gruszkę. Gdy alkohol odparuje, wlać bulion, przykryć i gotować do miękkości.
  5. Dodać ser pleśniowy. 
  6. Zmiksować. 
  7. Przyprawić solą. 
  8. Wycisnąć sok z cytryny.
  9. Na talerzu udekorować prażonymi orzechami włoskimi (można je lekko przesiekać) oraz natką pietruszki.


Zobacz też: Ewa Wachowicz poleca przepisy na ryby morskie


Sałatka z gruszkami - przepis Ewy Wachowicz


Jeśli jeszcze nigdy nie dodawaliście gruszki do sałatek, to czas nadrobić zaległości!

Składniki:

  • różnego rodzaju sałaty
  • rukola
  • 4 pomidory koktajlowe
  • 2 gruszki
  • 100 g sera koziego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego 

Opis przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać ocet, miód, pokrojone w kostkę gruszki i posiekane orzechy (bez skórki). 
  2. Lekko przesmażyć i wyłożyć na sałaty i rukolę w misce. 
  3. Dodać ser kozi pokrojony w kostkę.

Polecamy: Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz na ciasta bez pieczenia

Przepis Ewy Wachowicz na risotto z gruszkami

Gruszki mogą być też ciekawym dodatkiem do risotto.

Składniki:

  • 100 g ryżu do risotto
  •  bulion jarzynowy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • 1 kieliszek białego wina
  • 3 gruszki
  • sól
  • orzechy włoskie 

Opis przygotowania:

  1. Ugotować bulion warzywny (do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 litrów wywaru) i trzymać na wolnym ogniu.
  2. Cebulę, czosnek i seler naciowy drobno pokroić, podsmażyć na bardzo małym ogniu w dużej ilości oliwy - warzywa powinny zrobić się miękkie, ale nie wolno ich skarmelizować.
  3. Po około 10 minutach dodać ryż do risotto - mniej więcej 100 g na osobę. 
  4. Smażyć, cały czas mieszając - przez mniej więcej 1 minutę.
  5. Do ryżu dodać kieliszek białego wina i, mieszając dalej, czekać, aż wyparuje. 
  6. Następnie stopniowo dodać gorący bulion - ciągle mieszając.
  7. Obrane gruszki oraz ser gorgonzola pokroić w drobną kostkę. 
  8. Kiedy ryż ugotuje się al dente (po około 25 minutach), dodać gruszki i gorgonzolę.
  9. Na koniec, przed podaniem, można dodać rozkruszone orzechy włoskie.

Gruszki nieodzownie kojarzą się nam z deserami - i słusznie. Poniżej kilka opcji. 

Gruszki w białym winie

Składniki:

  • 7 gruszek
  • 150 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 laska laska wanilii
  •  7 goździków
  • 750 ml białego wina wytrawnego 

Opis przygotowania:

  1. Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wyciśnięte połówki, przeciętą wzdłuż na pół laskę wanilii oraz goździki.
  2. Gruszki obrać ze skórki i włożyć do garnka.
  3. Wlać wino - powinno całkowicie zakryć owoce. 
  4. Doprowadzić niemal do wrzenia, następnie podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu przez 30-50 minut, aż gruszki zmiękną (nie mogą się rozgotować - czas może się znacznie różnić w zależności od stopnia dojrzałości owoców).
  5. Gruszki ostudzić w winie, przykryć i schować do lodówki - najlepiej na całą noc lub dłużej.

Gruszki z kozim serem

Składniki:

  • 4 połówki gruszek z syropu
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • garść żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek sera koziego 
  • dekoracja: czekolada 

Opis przygotowania:

  1. Połówki gruszek wydrążyć, uważając przy tym, by delikatne owoce się nie rozpadły.
  2. Do miseczki wsypać prażone pestki dyni, prażone ziarna słonecznika oraz żurawinę. 
  3. Dodać trochę miodu, wymieszać i nałożyć do gruszek. 
  4. Na wierzchu ułożyć ser kozi.
  5. Wstawić do piekarnika z funkcją grillowania, rozgrzanego do 180 st. C. 
  6. Zapiekać, aż ser się zezłoci.
  7. Talerzyk udekorować roztopioną czekoladą. Ułożyć połówki gruszek i od razu podawać.

Klasyk, czyli placek z gruszkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 175 g mąki
  • 70 g mąki migdałowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 5 gruszek w białym winie
  • płatki migdałowe do wyklejenia formy
  • dekoracja: cukier puder 

Opis przygotowania:

  1. Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prosto stały.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem (boki grubiej), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obłożyć płatkami migdałowymi. 
  3. Schłodzić w zamrażarce.
  4. Jajka utrzeć z cukrem. 
  5. Gdy zbieleją, dodać mąkę, przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia.
  6. Dodać mąkę migdałową (wystarczy drobno zmielić migdały) oraz sól, jogurt i likier migdałowy. 
  7. Na samym końcu wlać olej z pestek winogron. 
  8. Zmiksować na wolnych obrotach.
  9. Gotowe ciasto przełożyć do foremki, włożyć gruszki. 
  10. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C. 
  11. W połowie pieczenia ciasto nakryć folią aluminiową, by wierzch za bardzo się nie przyrumienił.
  12. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Na zakończenie podkreślę, że gruszki to owoce, które warto mieć w kuchni przez cały rok. Są nie tylko pyszne, ale także pełne zdrowotnych właściwości. Mam nadzieję, że powyższe przepisy przypadną wam do gustu.

Zobacz też: 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy | gruszka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy