Jak wykorzystać gruszki? Sprawdzone przepisy na dania z ich dodatkiem

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe

Przepis Ewy Wachowicz na zupę z gruszki i pietruszki

Zupa z gruszki i pietruszki - przepis Ewy Wachowicz
Zupa z gruszki i pietruszki - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 700 g korzenia pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • ½ l wywaru jarzynowego
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dekoracja: orzechy włoskie, natka pietruszki 
  1. Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle.
  2. Dodać pokrojoną cebulę, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. 
  3. Następnie zalać winem.
  4. Dorzucić obraną i pokrojoną gruszkę. Gdy alkohol odparuje, wlać bulion, przykryć i gotować do miękkości.
  5. Dodać ser pleśniowy. 
  6. Zmiksować. 
  7. Przyprawić solą. 
  8. Wycisnąć sok z cytryny.
  9. Na talerzu udekorować prażonymi orzechami włoskimi (można je lekko przesiekać) oraz natką pietruszki.

Sałatka z gruszkami - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka z gruszkami i kozim serem - przepis Ewy Wachowicz
Sałatka z gruszkami i kozim serem - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • różnego rodzaju sałaty
  • rukola
  • 4 pomidory koktajlowe
  • 2 gruszki
  • 100 g sera koziego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  1. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać ocet, miód, pokrojone w kostkę gruszki i posiekane orzechy (bez skórki). 
  2. Lekko przesmażyć i wyłożyć na sałaty i rukolę w misce. 
  3. Dodać ser kozi pokrojony w kostkę.

Przepis Ewy Wachowicz na risotto z gruszkami

Risotto z gruszką - przepis Ewy Wachowicz
Risotto z gruszką - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 100 g ryżu do risotto
  •  bulion jarzynowy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • 1 kieliszek białego wina
  • 3 gruszki
  • sól
  • orzechy włoskie 
  1. Ugotować bulion warzywny (do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 litrów wywaru) i trzymać na wolnym ogniu.
  2. Cebulę, czosnek i seler naciowy drobno pokroić, podsmażyć na bardzo małym ogniu w dużej ilości oliwy - warzywa powinny zrobić się miękkie, ale nie wolno ich skarmelizować.
  3. Po około 10 minutach dodać ryż do risotto - mniej więcej 100 g na osobę. 
  4. Smażyć, cały czas mieszając - przez mniej więcej 1 minutę.
  5. Do ryżu dodać kieliszek białego wina i, mieszając dalej, czekać, aż wyparuje. 
  6. Następnie stopniowo dodać gorący bulion - ciągle mieszając.
  7. Obrane gruszki oraz ser gorgonzola pokroić w drobną kostkę. 
  8. Kiedy ryż ugotuje się al dente (po około 25 minutach), dodać gruszki i gorgonzolę.
  9. Na koniec, przed podaniem, można dodać rozkruszone orzechy włoskie.

Gruszki w białym winie

  • 7 gruszek
  • 150 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 laska laska wanilii
  •  7 goździków
  • 750 ml białego wina wytrawnego 
  1. Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wyciśnięte połówki, przeciętą wzdłuż na pół laskę wanilii oraz goździki.
  2. Gruszki obrać ze skórki i włożyć do garnka.
  3. Wlać wino - powinno całkowicie zakryć owoce. 
  4. Doprowadzić niemal do wrzenia, następnie podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu przez 30-50 minut, aż gruszki zmiękną (nie mogą się rozgotować - czas może się znacznie różnić w zależności od stopnia dojrzałości owoców).
  5. Gruszki ostudzić w winie, przykryć i schować do lodówki - najlepiej na całą noc lub dłużej.

Gruszki z kozim serem

Gruszki z kozim serem - przepis Ewy Wachowicz
Gruszki z kozim serem - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 4 połówki gruszek z syropu
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • garść żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek sera koziego 
  • dekoracja: czekolada 
  1. Połówki gruszek wydrążyć, uważając przy tym, by delikatne owoce się nie rozpadły.
  2. Do miseczki wsypać prażone pestki dyni, prażone ziarna słonecznika oraz żurawinę. 
  3. Dodać trochę miodu, wymieszać i nałożyć do gruszek. 
  4. Na wierzchu ułożyć ser kozi.
  5. Wstawić do piekarnika z funkcją grillowania, rozgrzanego do 180 st. C. 
  6. Zapiekać, aż ser się zezłoci.
  7. Talerzyk udekorować roztopioną czekoladą. Ułożyć połówki gruszek i od razu podawać.

Klasyk, czyli placek z gruszkami

Placek z gruszkami - przepis Ewy Wachowicz
Placek z gruszkami - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 175 g mąki
  • 70 g mąki migdałowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 5 gruszek w białym winie
  • płatki migdałowe do wyklejenia formy
  • dekoracja: cukier puder 
  1. Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prosto stały.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem (boki grubiej), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obłożyć płatkami migdałowymi. 
  3. Schłodzić w zamrażarce.
  4. Jajka utrzeć z cukrem. 
  5. Gdy zbieleją, dodać mąkę, przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia.
  6. Dodać mąkę migdałową (wystarczy drobno zmielić migdały) oraz sól, jogurt i likier migdałowy. 
  7. Na samym końcu wlać olej z pestek winogron. 
  8. Zmiksować na wolnych obrotach.
  9. Gotowe ciasto przełożyć do foremki, włożyć gruszki. 
  10. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C. 
  11. W połowie pieczenia ciasto nakryć folią aluminiową, by wierzch za bardzo się nie przyrumienił.
  12. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
"Ewa gotuje": pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocamiPolsatPolsat