Jak wykorzystać gruszki? Sprawdzone przepisy na dania z ich dodatkiem
Gruszki to nie tylko pyszne owoce, ale też prawdziwe skarbnice zdrowia, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Od słodkich deserów, przez sałatki, aż po wykwintne dania główne – gruszki dodają wyjątkowego smaku każdej potrawie. Dzisiaj kilka nieoczywistych przepisów.
Ciekawostką jest, że gruszki są jednym z najstarszych uprawianych owoców, znanym już w starożytności. Są one również pełne witamin, szczególnie witaminy C i K, oraz błonnika.
Składniki:
- 700 g korzenia pietruszki
- 1 cebula
- 1 gruszka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- ½ l wywaru jarzynowego
- sól
- 1 łyżka soku z cytryny
- dekoracja: orzechy włoskie, natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle.
- Dodać pokrojoną cebulę, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Następnie zalać winem.
- Dorzucić obraną i pokrojoną gruszkę. Gdy alkohol odparuje, wlać bulion, przykryć i gotować do miękkości.
- Dodać ser pleśniowy.
- Zmiksować.
- Przyprawić solą.
- Wycisnąć sok z cytryny.
- Na talerzu udekorować prażonymi orzechami włoskimi (można je lekko przesiekać) oraz natką pietruszki.
Zobacz też: Ewa Wachowicz poleca przepisy na ryby morskie
Jeśli jeszcze nigdy nie dodawaliście gruszki do sałatek, to czas nadrobić zaległości!
Składniki:
- różnego rodzaju sałaty
- rukola
- 4 pomidory koktajlowe
- 2 gruszki
- 100 g sera koziego
- 2 łyżki miodu
- 1 garść orzechów laskowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
Opis przygotowania:
- Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać ocet, miód, pokrojone w kostkę gruszki i posiekane orzechy (bez skórki).
- Lekko przesmażyć i wyłożyć na sałaty i rukolę w misce.
- Dodać ser kozi pokrojony w kostkę.
Polecamy: Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz na ciasta bez pieczenia
Gruszki mogą być też ciekawym dodatkiem do risotto.
Składniki:
- 100 g ryżu do risotto
- bulion jarzynowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- oliwa z oliwek
- 1 kieliszek białego wina
- 3 gruszki
- sól
- orzechy włoskie
Opis przygotowania:
- Ugotować bulion warzywny (do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 litrów wywaru) i trzymać na wolnym ogniu.
- Cebulę, czosnek i seler naciowy drobno pokroić, podsmażyć na bardzo małym ogniu w dużej ilości oliwy - warzywa powinny zrobić się miękkie, ale nie wolno ich skarmelizować.
- Po około 10 minutach dodać ryż do risotto - mniej więcej 100 g na osobę.
- Smażyć, cały czas mieszając - przez mniej więcej 1 minutę.
- Do ryżu dodać kieliszek białego wina i, mieszając dalej, czekać, aż wyparuje.
- Następnie stopniowo dodać gorący bulion - ciągle mieszając.
- Obrane gruszki oraz ser gorgonzola pokroić w drobną kostkę.
- Kiedy ryż ugotuje się al dente (po około 25 minutach), dodać gruszki i gorgonzolę.
- Na koniec, przed podaniem, można dodać rozkruszone orzechy włoskie.
Gruszki nieodzownie kojarzą się nam z deserami - i słusznie. Poniżej kilka opcji.
Składniki:
- 7 gruszek
- 150 g cukru
- 1 cytryna
- 1 laska laska wanilii
- 7 goździków
- 750 ml białego wina wytrawnego
Opis przygotowania:
- Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wyciśnięte połówki, przeciętą wzdłuż na pół laskę wanilii oraz goździki.
- Gruszki obrać ze skórki i włożyć do garnka.
- Wlać wino - powinno całkowicie zakryć owoce.
- Doprowadzić niemal do wrzenia, następnie podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu przez 30-50 minut, aż gruszki zmiękną (nie mogą się rozgotować - czas może się znacznie różnić w zależności od stopnia dojrzałości owoców).
- Gruszki ostudzić w winie, przykryć i schować do lodówki - najlepiej na całą noc lub dłużej.
Składniki:
- 4 połówki gruszek z syropu
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- garść żurawiny
- 1 łyżka miodu
- kawałek sera koziego
- dekoracja: czekolada
Opis przygotowania:
- Połówki gruszek wydrążyć, uważając przy tym, by delikatne owoce się nie rozpadły.
- Do miseczki wsypać prażone pestki dyni, prażone ziarna słonecznika oraz żurawinę.
- Dodać trochę miodu, wymieszać i nałożyć do gruszek.
- Na wierzchu ułożyć ser kozi.
- Wstawić do piekarnika z funkcją grillowania, rozgrzanego do 180 st. C.
- Zapiekać, aż ser się zezłoci.
- Talerzyk udekorować roztopioną czekoladą. Ułożyć połówki gruszek i od razu podawać.
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 175 g mąki
- 70 g mąki migdałowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki likieru migdałowego
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 5 gruszek w białym winie
- płatki migdałowe do wyklejenia formy
- dekoracja: cukier puder
Opis przygotowania:
- Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prosto stały.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem (boki grubiej), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obłożyć płatkami migdałowymi.
- Schłodzić w zamrażarce.
- Jajka utrzeć z cukrem.
- Gdy zbieleją, dodać mąkę, przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Dodać mąkę migdałową (wystarczy drobno zmielić migdały) oraz sól, jogurt i likier migdałowy.
- Na samym końcu wlać olej z pestek winogron.
- Zmiksować na wolnych obrotach.
- Gotowe ciasto przełożyć do foremki, włożyć gruszki.
- Piec przez 1 godzinę w 180 st. C.
- W połowie pieczenia ciasto nakryć folią aluminiową, by wierzch za bardzo się nie przyrumienił.
- Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Na zakończenie podkreślę, że gruszki to owoce, które warto mieć w kuchni przez cały rok. Są nie tylko pyszne, ale także pełne zdrowotnych właściwości. Mam nadzieję, że powyższe przepisy przypadną wam do gustu.
Zobacz też: