Reklama

Jakie piwo do posiłku?

Złoty napój pasuje nie tylko do golonki... Poznaj zasady łączenia piwa z potrawami.

Piwo może być doskonałym dodatkiem do potraw. I to nie tylko jako trunek towarzyszący drobnym przekąskom, jak paluszki, czy chipsy, ale także składnik nawet najbardziej wyszukanych dań. Dobierając piwo do potraw nie należy kierować się przypadkiem - potrzebna jest znajomość podstawowych zasad, a także wyczucie smaku i chęć eksperymentowania, gdyż w świecie piwa nie ma tak sztywno ustalonych zasad doboru trunku do dań jak w świecie wina.

Zasada dopełnienia

Podstawowa reguła w świecie piwnych kulinariów to zasada dopełnienia. Stosując ją, szukamy podobnych cech dania i dobranego do niego trunku, dążąc do osiągnięcia harmonii smaków i aromatów. Zgodnie z nią, do lekkiego dania dobierzemy lekkie piwo, a do potraw o silnym smaku, mocno doprawionych - wyraziste piwa o mocnej goryczce.

Reklama

Do jasnego, ryżowego piwa, które cechuje lekkość i orzeźwiające właściwości najlepiej smakować będą sałatki, lekkie dania z drobiu i ryb oraz dania kuchni włoskiej - makarony i risotto. Podobnie do lekkich dań sprawdzi się piwo pszeniczne. Godne rozważenia są tu takie aspekty jak m.in.: zawartość alkoholu w piwie, intensywność goryczki, obecność nut owocowych czy słodyczy.

Zasada kontrastu

Dla wielbicieli niebanalnych połączeń kulinarnych sprawdzi się zasada kontrastu. Pozwala ona na łączenie smaków - wydawałby się - sprzecznych. Według niej, delikatnie przyprawione potrawy powinno łączyć się z piwem o mocno goryczkowym, intensywnym charakterze. Natomiast słodkie desery idealnie współgrać będą z nutami palonymi, stonowanymi, kojarzącymi się ze słodyczą miodu i karmelu. Wyrazisty smak potrawy może również zostać złamany silnym nagazowaniem piwa.

W piwno-kulinarnej podróży po świecie zmysłów znaczenie ma również pora dnia, pora roku, a nawet moment podania piwa podczas posiłku. Do przystawek zalecane jest podawanie piw lżejszych, silnie nagazowanych i orzeźwiających. Piwa o głębokim, bogatym smaku sprawdzą się z deserami, a szczególnie z czekoladą, której gorzki smak idealnie współgra z chmielowymi nutami. 

W poszukiwaniu idealnych połączeń warto przekraczać przyjęte granice i eksperymentować. Do odkrywania nowych, często zaskakujących połączeń piwa z potrawami zachęca Kolekcja Specjalności Książęce, udowadniając, że świat piwa to nie jedno do odkrycia.

 


 

 

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy