Reklama

Reklama

Jakie warzywa do wypieków?

Do przygotowania słodkości nadaje się większość warzyw. Jednak najczęściej wykorzystuję marchewkę, ziemniaki, cukinię, dynię, bo mają łagodny smak.


Ale robię również ciasta ze szpinaku, brokułów, buraków, fasoli, pasternaku, a nawet z pokrzywy.

Ścieranie

Warzywa do ciast zazwyczaj ścieram na tarce: im mniejsze oczka, tym gładsza konsystencja. Zawsze odciskam starte warzywa z nadmiaru soku, by podczas pieczenia nie powstał zakalec.

Purée

Do wielu wypieków wykorzystuję purée z warzyw. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, gdyż całkiem stężeje i dzięki temu będzie się dobrze łączyło z pozostałymi składnikami ciasta.

Reklama

Zamienniki

Piekąc ciasta warzywne, zastępuję mąkę pszenną mąką żytnią z pełnego przemiału. Zawiera więcej błonnika i wchłania więcej płynu, co przy wypiekach z utartych warzyw, które wydzielają więcej soku, chroni przed powstaniem zakalca. Z kolei zamiast cukru używam aromatycznego miodu, syropu klonowego, stewii lub melasy.

Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna, ekspert Rewii

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy