Jarmuż z boczkiem i chrupiącymi grzankami
Pod koniec smażenia można dodać tartą marchew, a razem z cebulą poddusić pokrojony w krążki por.
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
z pierwszego tłoczenia
100 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g jarmużu
sól i pieprz
1 łyżka octu winnego
chrupiące grzanki
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym.
2. Dodać posiekaną cebulę i czosnek.
3. Z jarmużu wyciąć grube włókna, resztę porwać na kawałki.
4. Dodać jarmuż do boczku i cebuli, smażyć przez około 10 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i octem. Przełożyć do miski i posypać grzankami. Podawać ciepłe.
Przepis pochodzi z książki "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego