Jarskie gołąbki
Spróbuj, jak pyszne, lekkie i zdrowe są obiady bez kotleta.
Składniki
- 1 główka białej kapusty
- 25 dag żółtej soczewicy
- 50 dag pieczarek
- 2 cebule
- 20 dag żółtego sera
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki mąki
- 1 l bulionu warzywnego
- 5 dag masła
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
Przygotowanie:
Kapustę umyć, usunąć głąb, zagotować w osolonym wrzątku. Zdjąć 12 liści. Jedną cebulę posiekać, soczewicę opłukać, razem podsmażyć na 1/2 oleju, doprawić solą, pieprzem, oregano. Zalać 1/2 bulionu, gotować 15 min. Przecedzić (wywar zachować).
Ser zetrzeć na tarce o grubych otworach, połowę natki posiekać, wymieszać z odsączoną soczewicą. Liście kapusty rozłożyć na płask, na środek nakładać nadzienie z soczewicy, zwinąć jak najściślej, obwiązać nitką, obsmażyć na reszcie oleju.
Gołąbki gotować w reszcie bulionu 15 min. Cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić, podsmażyć na maśle. Mąkę wymieszać z wywarem z soczewicy, dodać do grzybów, doprawić solą, pieprzem, gałką, zagotować. Wlać do gołąbków. Posypać resztą natki.
Zobacz także: