Jaskółcze gniazda
Jajka po szkocku to popularna potrawa w całej Wielkiej Brytanii. Jada się je na śniadania, są też doskonałym uzupełnieniem piknikowego menu.
Składniki
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 4 jajka ugotowane na twardo l 2 jajka l 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- smalec do smażenia
- bułka tarta do mięsa i panierki
- sól, pieprz
1. Cebulę obrać z łupin, drobno posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na 1-2 łyżkach smalcu, wystudzić, wymieszać z mięsem, przecierem, przyprawami, surowym jajkiem i 3-4 łyżkami bułki.
2. Masę mięsną podzielić na cztery części, każdą utoczyć w kulę z jajkiem na twardo w środku (kule starannie ulep), oprószyć mąką, zanurzyć w rozkłóconym surowym jajku, obtoczyć w przesianej bułce - musi bym jak najdrobniej zmielona, by się nie paliła podczas smażenia.
3. Jaskółcze gniazda smażyć, delikatnie obracając, w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu przez ok. 10-12 min. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz także: