Reklama

Jaskółcze gniazda

Jajka po szkocku to popularna potrawa w całej Wielkiej Brytanii. Jada się je na śniadania, są też doskonałym uzupełnieniem piknikowego menu.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo l 2 jajka l 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • smalec do smażenia
  • bułka tarta do mięsa i panierki
  • sól, pieprz

1. Cebulę obrać z łupin, drobno posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na 1-2 łyżkach smalcu, wystudzić, wymieszać z mięsem, przecierem, przyprawami, surowym jajkiem i 3-4 łyżkami bułki. 

2. Masę mięsną podzielić na cztery części, każdą utoczyć w kulę z jajkiem na twardo w środku (kule starannie ulep), oprószyć mąką, zanurzyć w rozkłóconym surowym jajku, obtoczyć w przesianej bułce - musi bym jak najdrobniej zmielona, by się nie paliła podczas smażenia. 

3. Jaskółcze gniazda smażyć, delikatnie obracając, w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu przez ok. 10-12 min. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy