Reklama

​Jednogarnkowiec z kukurydzy, ogórka i kaszy jaglanej

Danie inspirowane pochodzącym z krajów anglosaskich chowderem - gęstą, kremową zupą na bazie mleka. W mojej wersji użyłam ogórków, które w połączeniu z koperkiem dodają daniu świeżości, a całość jest sycąca dzięki kaszy jaglanej i słodkawej kukurydzy. Wszystko wieńczy lekko ostra w smaku dymka.

Składniki na 4 porcje:
· 4 kolby kukurydzy
· 1 ogórek wężowy lub 2-3 sałatkowe
· ½ szklanki sparzonej kaszy jaglanej
· 1 cebula
· 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
· 2 szklanki mleka roślinnego
· 2 szklanki bulionu warzywnego
· 1 łyżeczka soli
· ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
· 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
· 1 pęczek posiekanego koperku
· ½ pęczka posiekanej dymki

Kukurydzę myjemy i oskrobujemy nożem w misce, aby zebrać wszystkie ziarna.

Ogórek myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasiennie i kroimy w słupki lub w kostkę.

Reklama

Cebulę obieramy, drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Wrzucamy słupki ogórka, chwilę przysmażamy.

Wsypujemy kukurydzę i kaszę jaglaną. Wlewamy bulion i mleko, dodajemy przyprawy i posiekany lubczyk.

Gotujemy, aż składniki będą miękkie, czyli około 15 minut.

Dokładamy koperek. Danie serwujemy gorące, posypane dymką.

Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek, autorki popularnego bloga kulinarnego o wdzięcznej nazwie "Zielenina". Jej debiut książkowy to jednak nie wykład na temat moralności, a - o ile można w tym przypadku tak napisać - pełnokrwista książka kucharska.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy