Reklama

Reklama

Jedz jak nasi piłkarze!

Przygotuj wraz z kucharzem polskiej reprezentacji wyjątkowe dania! To bardzo smaczne, odżywcze posiłki, które zapewniają energię i siłę.

Tomasz Leśniak od 10 lat jest kucharzem piłkarskiej reprezentacji Polski. Pierwsze lekcje gotowania pobierał od mamy. Naszym piłkarzom często serwuje posiłki w formie szwedzkiego stołu.

Aromatyczna gryczanka

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 szklanki (ok. 200 ml) płatków gryczanych
  • 2-3 szklanki (ok. 200 ml) wody
  • 1 cały cynamon (kora)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 cały kardamon
  • miód do smaku
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka suszonych jagód goji
  • 1 łyżka uprażonych orzeszków pinii
  • 1 łyżka pokrojonych w kostkę suszonych jabłek
  • 1 łyżka pokrojonych w kostkę suszonych moreli
  • świeże owoce sezonowe: borówki, maliny, jeżyny, porzeczki lub truskawki


 1. Wlej do rondelka dwie szklanki wody. Dodaj cynamon, anyż, kardamon i 1 łyżkę miodu.

2. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut.

3. Na gotującą się wodę wysyp płatki gryczane, zagotuj i odstaw na bok. Możesz też użyć płatków błyskawicznych lub od razu ugotować płatki do miękkości.

4. Po kolei dodaj wszystkie suche składniki. Jeśli będzie taka potrzeba, dolej trochę wody i miodu. Gotuj to jeszcze przez ok. 10-15 minut.

Reklama

5. Wyciągnij z rondelka cynamon, anyż i kardamon.

6. Dodaj owoce sezonowe.

Deser z musem z mango


Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 400 ml mleka ryżowego lub kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki do wyboru: syropu daktylowego syropu z agawy, miodu lub cukru kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • tarta skórka z 1 sparzonej pomarańczy
  • 1 dojrzałe mango
  • świeży imbir do smaku
  • świeże owoce, takie, jak np. maliny, truskawki, borówki lub jeżyny

1. Zagotuj mleko ryżowe z przeciętą na połowę laską wanilii.

2. Dodaj do mleka syrop daktylowy (lub inny) oraz nasiona chia.

3. Zagotuj i zamieszaj rózgą. Odstaw do wystygnięcia.

4. Wyjmij laskę wanilii i rozlej deser do miseczek.

5. Obierz i pokrój mango, włóż do blendera. Dodaj niewielką ilość imbiru i zmiksuj na mus.

6. Podawaj deser na zimno z sosem z mango i owocami.

Krem z dyni i mleka kokosowego


Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg świeżej, obranej dyni
  • masło klarowane
  • sól morska
  • pieprz różowy
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchew
  • pół selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mały kawałek pora
  • 50 g świeżego imbiru
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 litry rosołu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • pestki dyni
  • olej z pestek dyni

 1. Opłucz pod zimną wodą i pokrój w małe kawałki seler naciowy.

2. Obierz i drobno pokrój imbir.

3. Pozostałe jarzyny opłucz i obierz, a następnie pokrój oddzielnie w nieduże kawałki.

4. W garnku rozpuść masło klarowane i podsmaż na złoto pokrojoną cebulę i por.

5. Dodaj marchew, selery, imbir, ziemniaki i podsmażaj przez 5 minut, cały czas mieszając.

6. Dodaj dynię i podsmażaj kolejne 5 minut. Następnie zalej całość rosołem i trzymaj na wolnym ogniu aż rozgotują się jarzyny.

7. Gdy jarzyny będą już gotowe, dopraw do smaku solą i pieprzem rozgniecionym w moździerzu, a następnie dokładnie zmiksuj na jednolitą konsystencję kremu. Całość przecedź przez drobne sito i ponownie nastaw do zagotowania. Do gotującego się kremu dodaj mleko kokosowe i znów zagotuj. Delikatnie podpraż pestki dyni na suchej patelni. Gotową zupę podawaj z pestkami dyni oraz skropioną olejem z pestek dyni.

Makaron z kurczakiem i ziołami


Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 200 g makaronu bezglutenowego
  • 1 pierś kurczaka kukurydzianego (karmionego kukurydzą)
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • 100 g świeżych, młodych liści szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 świeże pomidory
  • 50 g suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
  • świeża bazylia
  • świeża natka zielonej pietruszki
  • 2 zielone szparagi
  • 2 łyżki kaparów
  • parmezan do posypania dania

 1. Pierś kurczaka oczyść i opłucz. Osusz i pokrój w cienkie paseczki.

2. Podsmaż kurczaka na oliwie, dopraw solą i pieprzem.

3. Ugotuj w osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy makaron al dente (na półtwardo).

4. Obierz i pokrój czosnek.

5. Opłucz szpinak i odłóż na sito, aby obciekł.

6. Natnij skórkę świeżych pomidorów, sparz je w gorącej wodzie, ostudź i obierz. Usuń z nich nasiona i pokrój w kostkę.

7. Szparagi obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblanszuj w osolonej wodzie.

8. Plasterki szynki parmeńskiej i suszone pomidory pokrój w cienkie paski.

9. Bazylię i natkę posiekaj.

10. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i szynkę, podsmaż. Dodaj resztę składników, dopraw solą i posyp parmezanem.

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy