Jedz jak nasi piłkarze!
Przygotuj wraz z kucharzem polskiej reprezentacji wyjątkowe dania! To bardzo smaczne, odżywcze posiłki, które zapewniają energię i siłę.
Tomasz Leśniak od 10 lat jest kucharzem piłkarskiej reprezentacji Polski. Pierwsze lekcje gotowania pobierał od mamy. Naszym piłkarzom często serwuje posiłki w formie szwedzkiego stołu.
1. Wlej do rondelka dwie szklanki wody. Dodaj cynamon, anyż, kardamon i 1 łyżkę miodu.
2. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut.
3. Na gotującą się wodę wysyp płatki gryczane, zagotuj i odstaw na bok. Możesz też użyć płatków błyskawicznych lub od razu ugotować płatki do miękkości.
4. Po kolei dodaj wszystkie suche składniki. Jeśli będzie taka potrzeba, dolej trochę wody i miodu. Gotuj to jeszcze przez ok. 10-15 minut.
5. Wyciągnij z rondelka cynamon, anyż i kardamon.
6. Dodaj owoce sezonowe.
1. Zagotuj mleko ryżowe z przeciętą na połowę laską wanilii.
2. Dodaj do mleka syrop daktylowy (lub inny) oraz nasiona chia.
3. Zagotuj i zamieszaj rózgą. Odstaw do wystygnięcia.
4. Wyjmij laskę wanilii i rozlej deser do miseczek.
5. Obierz i pokrój mango, włóż do blendera. Dodaj niewielką ilość imbiru i zmiksuj na mus.
6. Podawaj deser na zimno z sosem z mango i owocami.
1. Opłucz pod zimną wodą i pokrój w małe kawałki seler naciowy.
2. Obierz i drobno pokrój imbir.
3. Pozostałe jarzyny opłucz i obierz, a następnie pokrój oddzielnie w nieduże kawałki.
4. W garnku rozpuść masło klarowane i podsmaż na złoto pokrojoną cebulę i por.
5. Dodaj marchew, selery, imbir, ziemniaki i podsmażaj przez 5 minut, cały czas mieszając.
6. Dodaj dynię i podsmażaj kolejne 5 minut. Następnie zalej całość rosołem i trzymaj na wolnym ogniu aż rozgotują się jarzyny.
7. Gdy jarzyny będą już gotowe, dopraw do smaku solą i pieprzem rozgniecionym w moździerzu, a następnie dokładnie zmiksuj na jednolitą konsystencję kremu. Całość przecedź przez drobne sito i ponownie nastaw do zagotowania. Do gotującego się kremu dodaj mleko kokosowe i znów zagotuj. Delikatnie podpraż pestki dyni na suchej patelni. Gotową zupę podawaj z pestkami dyni oraz skropioną olejem z pestek dyni.
1. Pierś kurczaka oczyść i opłucz. Osusz i pokrój w cienkie paseczki.
2. Podsmaż kurczaka na oliwie, dopraw solą i pieprzem.
3. Ugotuj w osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy makaron al dente (na półtwardo).
4. Obierz i pokrój czosnek.
5. Opłucz szpinak i odłóż na sito, aby obciekł.
6. Natnij skórkę świeżych pomidorów, sparz je w gorącej wodzie, ostudź i obierz. Usuń z nich nasiona i pokrój w kostkę.
7. Szparagi obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblanszuj w osolonej wodzie.
8. Plasterki szynki parmeńskiej i suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
9. Bazylię i natkę posiekaj.
10. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i szynkę, podsmaż. Dodaj resztę składników, dopraw solą i posyp parmezanem.