Jedz jak nasi piłkarze!
Przygotuj wraz z kucharzem polskiej reprezentacji wyjątkowe dania! To bardzo smaczne, odżywcze posiłki, które zapewniają energię i siłę.

Tomasz Leśniak od 10 lat jest kucharzem piłkarskiej reprezentacji Polski. Pierwsze lekcje gotowania pobierał od mamy. Naszym piłkarzom często serwuje posiłki w formie szwedzkiego stołu.
Aromatyczna gryczanka
Składniki
- 2 szklanki (ok. 200 ml) płatków gryczanych
- 2-3 szklanki (ok. 200 ml) wody
- 1 cały cynamon (kora)
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 cały kardamon
- miód do smaku
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka suszonych jagód goji
- 1 łyżka uprażonych orzeszków pinii
- 1 łyżka pokrojonych w kostkę suszonych jabłek
- 1 łyżka pokrojonych w kostkę suszonych moreli
- świeże owoce sezonowe: borówki, maliny, jeżyny, porzeczki lub truskawki
1. Wlej do rondelka dwie szklanki wody. Dodaj cynamon, anyż, kardamon i 1 łyżkę miodu.
2. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut.
3. Na gotującą się wodę wysyp płatki gryczane, zagotuj i odstaw na bok. Możesz też użyć płatków błyskawicznych lub od razu ugotować płatki do miękkości.
4. Po kolei dodaj wszystkie suche składniki. Jeśli będzie taka potrzeba, dolej trochę wody i miodu. Gotuj to jeszcze przez ok. 10-15 minut.
5. Wyciągnij z rondelka cynamon, anyż i kardamon.
6. Dodaj owoce sezonowe.
Deser z musem z mango

Składniki
- 400 ml mleka ryżowego lub kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
- 4 łyżki do wyboru: syropu daktylowego syropu z agawy, miodu lub cukru kokosowego
- 1 laska wanilii
- tarta skórka z 1 sparzonej pomarańczy
- 1 dojrzałe mango
- świeży imbir do smaku
- świeże owoce, takie, jak np. maliny, truskawki, borówki lub jeżyny
1. Zagotuj mleko ryżowe z przeciętą na połowę laską wanilii.
2. Dodaj do mleka syrop daktylowy (lub inny) oraz nasiona chia.
3. Zagotuj i zamieszaj rózgą. Odstaw do wystygnięcia.
4. Wyjmij laskę wanilii i rozlej deser do miseczek.
5. Obierz i pokrój mango, włóż do blendera. Dodaj niewielką ilość imbiru i zmiksuj na mus.
6. Podawaj deser na zimno z sosem z mango i owocami.
Krem z dyni i mleka kokosowego

Składniki
- 1 kg świeżej, obranej dyni
- masło klarowane
- sól morska
- pieprz różowy
- 1 cebula
- 1 średnia marchew
- pół selera
- 2 łodygi selera naciowego
- mały kawałek pora
- 50 g świeżego imbiru
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 litry rosołu
- 250 ml mleka kokosowego
- pestki dyni
- olej z pestek dyni
1. Opłucz pod zimną wodą i pokrój w małe kawałki seler naciowy.
2. Obierz i drobno pokrój imbir.
3. Pozostałe jarzyny opłucz i obierz, a następnie pokrój oddzielnie w nieduże kawałki.
4. W garnku rozpuść masło klarowane i podsmaż na złoto pokrojoną cebulę i por.
5. Dodaj marchew, selery, imbir, ziemniaki i podsmażaj przez 5 minut, cały czas mieszając.
6. Dodaj dynię i podsmażaj kolejne 5 minut. Następnie zalej całość rosołem i trzymaj na wolnym ogniu aż rozgotują się jarzyny.
7. Gdy jarzyny będą już gotowe, dopraw do smaku solą i pieprzem rozgniecionym w moździerzu, a następnie dokładnie zmiksuj na jednolitą konsystencję kremu. Całość przecedź przez drobne sito i ponownie nastaw do zagotowania. Do gotującego się kremu dodaj mleko kokosowe i znów zagotuj. Delikatnie podpraż pestki dyni na suchej patelni. Gotową zupę podawaj z pestkami dyni oraz skropioną olejem z pestek dyni.
Makaron z kurczakiem i ziołami

Składniki
- 200 g makaronu bezglutenowego
- 1 pierś kurczaka kukurydzianego (karmionego kukurydzą)
- oliwa z oliwek
- sól morska
- 100 g świeżych, młodych liści szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 świeże pomidory
- 50 g suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
- świeża bazylia
- świeża natka zielonej pietruszki
- 2 zielone szparagi
- 2 łyżki kaparów
- parmezan do posypania dania
1. Pierś kurczaka oczyść i opłucz. Osusz i pokrój w cienkie paseczki.
2. Podsmaż kurczaka na oliwie, dopraw solą i pieprzem.
3. Ugotuj w osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy makaron al dente (na półtwardo).
4. Obierz i pokrój czosnek.
5. Opłucz szpinak i odłóż na sito, aby obciekł.
6. Natnij skórkę świeżych pomidorów, sparz je w gorącej wodzie, ostudź i obierz. Usuń z nich nasiona i pokrój w kostkę.
7. Szparagi obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblanszuj w osolonej wodzie.
8. Plasterki szynki parmeńskiej i suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
9. Bazylię i natkę posiekaj.
10. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i szynkę, podsmaż. Dodaj resztę składników, dopraw solą i posyp parmezanem.