Jesienna kalafiorowa
Kto po powrocie do domu, nie marzy o gorącym posiłku? Zupa, rozgrzeje i pobudzi układ trawienny, a dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach da poczucie sytości na dłużej. Przedstawiamy prosty przepis na zupę kalafiorową.
Składniki
- 50 dag szpondra
- 3 marchewki
- papryczka chili
- 6 ziemniaków
- 2 listki laurowe
- kalafior
- pietruszka
- 3 ziela angielskie
- śmietana
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj wywar z mięsa, listków laurowych i ziela angielskiego. Następnie przecedź go, dodaj startą marchewkę, posiekaną papryczkę chili, pietruszkę, pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora.
2. Całość gotuj do miękkości mięsa. Mąkę wymieszaj w małej ilości wody, dodaj śmietanę i zapraw zupę.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zobacz także: