Jesienna pieczeń

Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Czego jeszcze będziesz potrzebować?

Do miski włóż wystudzoną kaszę, warzywa z patelni, dobrze odciśniętą cukinię oraz jajka, wymieszaj
Do miski włóż wystudzoną kaszę, warzywa z patelni, dobrze odciśniętą cukinię oraz jajka, wymieszaj123RF/PICSEL

Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 1,30 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 pory
  • 1 łyżka curry
  • 5 łyżek masła
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.
  • sól l pieprz
3

Przygotowanie: 

Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posyp solą i odstaw na ok. 20 minut. Cebulę posiekaj. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Do garnka wlej 420 ml wody, dodaj koncentrat. Zagotuj. Kaszę opłucz, przelej wrzątkiem. Wrzuć go garnka. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min aż kasza wchłonie całą wodę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę oraz marchewkę. Mieszając, smaż 3-5 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze około 1 min. 

Do miski włóż wystudzoną kaszę, warzywa z patelni, dobrze odciśniętą cukinię oraz jajka, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do foremki posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180°C. 

Pory pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć pory, oprósz curry. Smaż 2-3 min. Wlej 1/3 szklanki wody, przykryj i duś około 5 min. Dodaj śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku.

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas