Jesienna zupa

Idealna na chłodne dni.

Posyp grubo zmielonym pieprzem
Posyp grubo zmielonym pieprzem123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 niedużych czerwonych papryk
  • czerwona cebula
  • papryczka chili
  • po 200 g porów i selera
  • 5–6 gałązek oregano
  • 1 l warzywnego bulionu
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • oliwa z oliwek

Umyte papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy paprykę skórą do góry i pieczemy 20 minut w 200ºC, studzimy.

Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Umyty por kroimy w krążki, a obrany seler na mniejsze kawałki. Oregano siekamy.

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę z papryczką chili, dodajemy por, seler, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą, 3/4 oregano i gotujemy 20 minut.

Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotujących się warzyw, doprawiamy ostrą papryką w proszku i dusimy jeszcze kilka minut. 5. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Posypujemy pozostałym oregano i podajemy ciepłą.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas