Jesienna zupa
Idealna na chłodne dni.
Składniki
- 6 niedużych czerwonych papryk
- czerwona cebula
- papryczka chili
- po 200 g porów i selera
- 5–6 gałązek oregano
- 1 l warzywnego bulionu
- sól, pieprz, ostra papryka
- oliwa z oliwek
Umyte papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy paprykę skórą do góry i pieczemy 20 minut w 200ºC, studzimy.
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Umyty por kroimy w krążki, a obrany seler na mniejsze kawałki. Oregano siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę z papryczką chili, dodajemy por, seler, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą, 3/4 oregano i gotujemy 20 minut.
Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotujących się warzyw, doprawiamy ostrą papryką w proszku i dusimy jeszcze kilka minut. 5. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Posypujemy pozostałym oregano i podajemy ciepłą.
Zobacz także: