Jesienne muffiny
Aromatyczne wypieki ze śliwkami węgierkami. Idealne na jesienny podwieczorek.
Sposób przygotowania:
1. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Owoce pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej jogurt, olej oraz kilka kropli aromatu migdałowego, wymieszaj. Mokre składniki przelej do suchych. Wymieszaj krótko łyżką - tak, by składniki się połączyły. Wrzuć pokrojone śliwki, wymieszaj.
2. Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości foremek. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: