Reklama

Jesienne muffiny

Aromatyczne wypieki ze śliwkami węgierkami. Idealne na jesienny podwieczorek.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 300 g jogurtu naturalnego lub typu greckiego
  • ½ szklanki oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • aromat migdałowy
  • 400 g śliwek
  • tłuszcz i bułka tarta lub papilotki

Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Owoce pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej jogurt, olej oraz kilka kropli aromatu migdałowego, wymieszaj. Mokre składniki przelej do suchych. Wymieszaj krótko łyżką - tak, by składniki się połączyły. Wrzuć pokrojone śliwki, wymieszaj. 

2. Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości foremek. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy