Przygotowanie:
Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty: ładnie oczyszczone filety jesiotra bez skóry doprawiamy pieprzem, a potem nacieramy drobno posiekanym i roztartym z solą świeżym rozmarynem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.
Na dużej patelni topimy większą część masła, dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, posiekaną ostrą papryczkę i na koniec sok z kiszonej kapusty. W tak przygotowany wywar wkładamy zamarynowanego jesiotra. Przykrywamy i dusimy na możliwie minimalnym ogniu przez 25 - 30 minut.
Zimny sos majonezowy z jabłkiem i cebulą: do miski wkładamy majonez, drobno posiekany ząbek czosnku, roztarty w moździerzu drobno posiekany lubczyk z solą i drobno posiekaną ostrą papryczką, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jabłko ze skórką pokrojone w drobną kostkę, kapary, miód, ocet winny. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, by składniki dobrze się połączyły ze sobą.
Z obranego selera wycinamy obieraczką do warzyw cieniutkie długie plastry. Na patelnię wylewamy trochę wywaru, w którym dusił się jesiotr. Wkładamy do niego plastry selera, można dorzucić trochę masła. Selera blanszujemy w wywarze 2-3 minuty.
Na talerze wykładamy plastry selera, na to uduszone w maśle i soku z kiszonej kapusty filety jesiotra, polewamy zimnym sosem majonezowym z jabłkiem i cebulą, posypujemy kaparami i plasterkami ostrej papryczki.
Oglądaj "Gotowanie z Okrasą. Rybne kolacje" od poniedziałku do piątku o godz. 20.00 tylko w Polsat Food Network.
Zobacz także: