Jeśli nie woda, to co?
Owocowo-warzywne drinki i koktajle! Pij je, gdy jesteś spragniona lub... głodna.
Bo wystarczy, że dodasz do nich syrop z agawy czy kaszę jaglaną, a zastąpią lekki posiłek. No dobrze, więc z czego najlepiej wyciskać soki? Dla czytelniczek TS trzy przepisy na napoje przygotowała Marta Dymek, autorka popularnego blogu o kuchni roślinnej oraz książki Jadłonomia.
2-3 porcje
Składniki: 1/2 banana, 1/2 szklanki truskawek, 3/4 szklanki mleka migdałowego, 2 łyżki wody różanej, szczypta kardamonu i cynamonu, kilka kostek lodu
Przygotowanie: Składniki miksuj w blenderze aż do uzyskania gładkiego, kremowego koktajlu. Przelej go do szklanek, dodaj kostki lodu.
2-3 porcje
Składniki: 1/2 ogórka wężowego startego na tarce o dużych oczkach, kawałek imbiru (2 cm) obrany i starty na tarce o małych oczkach, 4 plasterki cytryny i kilka cząstek do podania, litr zimnej wody, 1 łyżeczka syropu z agawy, szklanka kostek lodu
Przygotowanie:
1. Ogórki, imbir, cytrynę wrzuć do karafki z szeroką szyjką, dolej syrop. Ugnieć składniki trzonkiem drewnianej łyżki. Zalej zimną wodą, wymieszaj, wstaw do lodówki na pół godziny.
2. Po tym czasie wyjmij lemoniadę z lodówki, przecedź. Podawaj z kostkami lodu i cząstkami cytryny.
2-3 porcje
Składniki: 2 szklanki mleka migdałowego, 1,5 szklanki świeżych truskawek, 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 10 suszonych daktyli bez pestek, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżka oleju kokosowego, do podania kilka liści mięty lub melisy
Przygotowanie: Daktyle wrzuć do miseczki, zalej gorącą wodą, odstaw na 15 minut. Gdy będą miękkie, wrzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki. Miksuj aż do uzyskania gładkiego, kremowego koktajlu. Podawaj z listkiem mięty lub melisy.
Ewa Awdziejczyk
Twój STYL 8/2015