Reklama

Reklama

Jogurtowa tarta z frużeliną

Z rabarbarem i truskawkami każdy deser będzie smakować naprawdę bajecznie!

Składniki na tartę

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

Składniki na masę jogurtową

  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 120 ml gorącej wody

Składniki na frużelinę

  • 150 g truskawek
  • 150 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, masła, cukru i śmietany zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Wylep nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Piecz około 20 minut w 180°C. Schłódź. 

2. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Gdy wystygnie, wlej do jogurtu, dodaj cukier i zmiksuj. Masę wylej na wystudzony spód. Wstaw do lodówki, by masa się ścięła. 

3. Do miseczki wsyp żelatynę i zalej 3 łyżkami zimnej wody, zostaw do napęcznienia. Owoce umyj, pokrój w jednocentymetrowe kawałki, wrzuć do garnka, zasyp cukrem. Gotuj aż cukier się rozpuści. Dodaj mąkę rozprowadzoną w łyżce wody, zagotuj. 

Reklama

4. Zdejmij z palnika, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź, po czym wylej na tężejące ciasto. Udekoruj świeżymi owocami.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje