Jogurtowa tarta z frużeliną
Z rabarbarem i truskawkami każdy deser będzie smakować naprawdę bajecznie!
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, masła, cukru i śmietany zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Wylep nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Piecz około 20 minut w 180°C. Schłódź.
2. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Gdy wystygnie, wlej do jogurtu, dodaj cukier i zmiksuj. Masę wylej na wystudzony spód. Wstaw do lodówki, by masa się ścięła.
3. Do miseczki wsyp żelatynę i zalej 3 łyżkami zimnej wody, zostaw do napęcznienia. Owoce umyj, pokrój w jednocentymetrowe kawałki, wrzuć do garnka, zasyp cukrem. Gotuj aż cukier się rozpuści. Dodaj mąkę rozprowadzoną w łyżce wody, zagotuj.
4. Zdejmij z palnika, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź, po czym wylej na tężejące ciasto. Udekoruj świeżymi owocami.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!
Zobacz także: