Reklama

Kacze piersi w sosie karmelowym

Danie nie tylko na wyjątkowe okazje- kacze piersi w słodkawym sosie karmelowym z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 4 piersi kaczki
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki chili

Składniki do podania

  • komosa ryżowa
  • kolendra

Składniki na sos karmelowy

  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru

Składniki na surówkę

  • 3 marchewki
  • 2 jabłka kiszone
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól

Przepis pochodzi z 401. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz suszoną papryczką chili. Natrzeć przyprawami, przełożyć do zamykanego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Cukier roztopić na patelni. Wlać wodę i wymieszać. Dodać sos sojowy. Na patelni z sosem ułożyć kacze piersi - skórą do dołu. Przykryć i dusić przez 15-20 minut.

Dorzucić pokrojone pieczarki oraz posiekany czosnek. Dodać obrany i pokrojony imbir. Dusić do miękkości pod przykryciem.

Reklama

Na talerzu udekorować kolendrą. Podawać z sosem, komosą ryżową i surówką.

Jabłka pokroić w cienkie słupki. Przełożyć do miski. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dorzucić do jabłek. Wlać olej, dodać odrobinę cukru, posolić i wymieszać. Odstawić, by surówka się przegryzła.

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy