Kacze piersi w sosie karmelowym
Danie nie tylko na wyjątkowe okazje- kacze piersi w słodkawym sosie karmelowym z przepisu Ewy Wachowicz.
Składniki
- 4 piersi kaczki
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki chili
do podania
- komosa ryżowa
- kolendra
na sos karmelowy
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 100 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
na surówkę
- 3 marchewki
- 2 jabłka kiszone
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- szczypta cukru trzcinowego
- sól
Przepis pochodzi z 401. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz suszoną papryczką chili. Natrzeć przyprawami, przełożyć do zamykanego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Cukier roztopić na patelni. Wlać wodę i wymieszać. Dodać sos sojowy. Na patelni z sosem ułożyć kacze piersi - skórą do dołu. Przykryć i dusić przez 15-20 minut.
Dorzucić pokrojone pieczarki oraz posiekany czosnek. Dodać obrany i pokrojony imbir. Dusić do miękkości pod przykryciem.
Na talerzu udekorować kolendrą. Podawać z sosem, komosą ryżową i surówką.
Jabłka pokroić w cienkie słupki. Przełożyć do miski. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dorzucić do jabłek. Wlać olej, dodać odrobinę cukru, posolić i wymieszać. Odstawić, by surówka się przegryzła.