Kaczka z imbirem w pomarańczach
Imbir świetnie rozgrzewa i chroni przed infekcjami. Nic więc dziwnego, że o tej porze roku pachnie nim w domu. Również Twoim potrawom doda pikanterii i wspaniałego aromatu.
Składniki
- kaczka o wadze 2,5 kg (bez podrobów)
- 5 łyżek sosu rybnego
- po pół łyżki soli i pieprzu
- 5 dag imbiru, obranego i drobno startego
- łyżeczka chili
- 2 świeże pomarańcze
- 5 gwiazdek anyżu
- gałązka trawy cytrynowej
- szklanka soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
1. Skórkę na piersiach kaczki ponacinaj nożem i polej sosem rybnym (2 łyżki do środka, 3 na wierzch), natrzyj solą, pieprzem, imbirem i płatkami chili. Do środka włóż pokrojoną pomarańczę (razem ze skórką), anyż i trawę cytrynową. Następnie ułóż w brytfance i piecz przez godzinę w temp 180°C.
2. Po tym czasie kaczkę wyjmij i cały wytopiony tłuszcz zlej do rondelka. Ponownie ułóż ją w brytfance, wlej sok pomarańczowy i wstaw do piekarnika. Piecz przez godzinę. W tym czasie kaczkę polewaj powstałym w brytfance sokiem i zlanym do rondelka klarownym tłuszczem.
3. Po godzinie pieczenia do brytfanki włóż cząstki świeżej pomarańczy i wstaw z powrotem do piekarnika piecz jeszcze przez 40 minut.
Zobacz także: