Kalafior faszerowany mielonym mięsem
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na kalafiora pieczonego z mięsem mielonym.
Sposób przygotowania:
1. Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Gotuj je 7 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dołóż mielone mięso. Mieszając, smaż na rumiano. Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką papryką.
2. Formę do zapiekania o śr. 18 cm wyłóż mięsną masą. Dobrze dociśnij ją do spodu. Ser mozzarella odsącz z zalewy, pokrój w plasterki. Połowę sera rozłóż na mięsnej masie. Jajko wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Różyczki kalafiora ułóż na spodzie z mięsa i sera. Polej masą śmietanową i przykryj pozostałymi plasterkami mozzarelli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 20 minut.
3. Pomidor umyj, wytrzyj, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Gotową zapiekankę pokrój na porcje. Posyp kosteczkami pomidora i szczypiorkiem. Udekoruj listkami trybuli.
Zobacz także: