Reklama

Kalafiorowe curry

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • olej
  • 2 biala cebula
  • 2 łyżki curry
  • 1 szklanka bulion
  • pieprz
  • 1 mały kalafior
  • 2 marchewka
  • ziele angielskie
  • sól
  • 80 dag łopatka wieprzowa
  • 1 łyżka mąka

Łopatkę umyj, oczyść i pokrój w kosteczkę. Kalafiora podziel na małe różyczki. Cebulę obierz z łupin i pokrój w dużą kostkę. Marchewkę oskrob, opłucz i pokrój w skośne plasterki.

Na oleju dobrze obsmaż mięso z każdej strony. Następnie oprósz je curry oraz mąką i smaż kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie usmażone mięso przełóż do garnka, a na tym samym tłuszczu szybko przesmaż pokrojone warzywa. Po chwili warzywa z patelni przełóż do rondla z mięsem. Tłuszcz po smażeniu rozprowadź bulionem i zagotuj na wolnym ogniu.

Reklama

Warzywa oraz mięso w garnku zalej bulionem z patelni. Dodaj ziele angielskie, przykryj i na wolnym ogniu gotuj około 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Kalafiorowe curry podawaj jeszcze gorące, posypane natką.

Curry kalafiorowe możesz także zapiec (30 min w temp. 160°C). Zamiast do garnka, przełóż wszystko do żaroodpornej formy, zalej 4 łyżkami bulionu, a po 15 min pieczenia polej niewielką ilością sosu beszamelowego i posyp startym serem żółtym.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy