Reklama

Kalafiorowe curry z orzechami

Kalafiorowe curry z orzechami to tani i szybki obiad.

Składniki 4 porcje

  • 1 duży kalafior
  • 1 pęczek dymki
  • 15 dag zielonego groszku
  • 5 dag orzechów nerkowca
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki curry
  • sól, pieprz
  • kilka listków mięty do dekoracji

Kalafior podzielić na różyczki.  Dymkę pokroić w krążki, oddzielając część białą od zielonej. Orzechy zrumienić na suchej patelni, zdjąć, rozgrzać olej, zeszklić na nim białą część dymki.

Dodać curry, bulion i śmietanę. Wrzucić kalafior i zielone krążki dymki. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, dusić ok. 8 min. Dodać groszek, gotować pod przykryciem 2 min. Oprószyć mąką, zagotować, doprawić.

Przełożyć do salaterki, posypać orzechami, udekorować miętą.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy