Kalafiorowe curry z orzechami
Kalafiorowe curry z orzechami to tani i szybki obiad.
Składniki
4 porcje
- 1 duży kalafior
- 1 pęczek dymki
- 15 dag zielonego groszku
- 5 dag orzechów nerkowca
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki curry
- sól, pieprz
- kilka listków mięty do dekoracji
Kalafior podzielić na różyczki. Dymkę pokroić w krążki, oddzielając część białą od zielonej. Orzechy zrumienić na suchej patelni, zdjąć, rozgrzać olej, zeszklić na nim białą część dymki.
Dodać curry, bulion i śmietanę. Wrzucić kalafior i zielone krążki dymki. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, dusić ok. 8 min. Dodać groszek, gotować pod przykryciem 2 min. Oprószyć mąką, zagotować, doprawić.
Przełożyć do salaterki, posypać orzechami, udekorować miętą.
Zobacz także: