Kalarepy faszerowane kaszą i warzywami
Młoda kapusta, rzodkiewka czy kalarepa to bogactwo smaków. Nowalijki warto jeść gotowane, pieczone i oczywiście surowe. Dodaj do nich trochę kaszy lub mięsa i pyszny obiad gotowy!
Sposób przygotowania:
1. Odkrój wierzchy kalarep i używając dużej łyżki, wydrąż środek. Uważaj, aby nie naruszyć spodu. Wyjęty miąższ pokrój w drobną kostkę.
2. Obierz i posiekaj marchew. Podsmaż ją na dwóch łyżkach oleju. Gdy się zarumieni, dodaj obrany i pokrojony czosnek. Smaż jeszcze dwie minuty, a następnie wlej bulion i dodaj kaszę. Wsyp szczypiorek, a potem dodaj pokrojone rzodkiewki, posiekany miąższ kalarep, szczyptę soli i pierzu. Wszystko wymieszaj.
3. Napełnij farszem kalarepy i ułóż je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wstaw naczynie z kalarepami i piecz przez około 25 minut.
5. Ser typu feta pokrój lub pokrusz i ułóż na wierzchu dania.
Zobacz także: