Reklama

Kanapka surfera

Smakowita kanapka z filetem śledziowym, konfiturą z cebuli i sosem koperkowym.

Składniki

  • 4 filety śledziowe (najlepiej matiasy)
  • 4 podłużne bułki
  • sos koperkowy
  • konfitura z cebuli
  • pieprz

Składniki na konfiturę z cebuli

  • 3 cebule czerwone
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos koperkowy

  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • koperek
  • sól

Przepis pochodzi z 366. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kanapki zacząć od konfitury. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi. Następnie wrzucić pokrojone w piórka cebule, wymieszać i podsmażyć. Gdy się skarmelizują, podlać winem. Dusić tak długo, aż trunek odparuje. Posłodzić miodem, zakwasić octem jabłkowym. Posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym odstawić do wystudzenia.

Zrobić sos majonezowy - śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, doprawić sokiem z cytryny, wsypać koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Reklama

Złożyć kanapkę. Pieczywo rozciąć (nie docinając jednak do końca), podgrzać z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Posmarować sosem majonezowym. Ułożyć śledzia i konfiturę z cebuli.

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy