Kanapka surfera

Ewa Wachowicz, która w programie "Ewa gotuje" odwiedziła kołobrzeską marinę oraz eko-park, tym razem prezentuje przepis na kanapkę ze śledziem, sosem majonezowym i konfiturą z cebuli.

Kanapka surfera z konfiturą cebulową jest ciekawą propozycją na kolację
Kanapka surfera z konfiturą cebulową jest ciekawą propozycją na kolację123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 filety śledziowe (najlepiej matiasy)
  • 4 podłużne bułki
  • sos koperkowy
  • konfitura z cebuli
  • pieprz

na konfiturę cebulową

  • 3 cebule czerwone
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

na sos koperkowy

  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • koperek
  • sól

Kanapka surfera - wykonanie

Przygotowanie kanapki zacząć od konfitury. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi. Następnie wrzucić pokrojone w piórka cebule, wymieszać i podsmażyć. Gdy się skarmelizują, podlać winem. Dusić tak długo, aż trunek odparuje. Posłodzić miodem, zakwasić octem jabłkowym. Posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym odstawić do wystudzenia.

Zrobić sos majonezowy - śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, doprawić sokiem z cytryny, wsypać koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Złożyć kanapkę. Pieczywo rozciąć (nie docinając jednak do końca), podgrzać z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Posmarować sosem majonezowym. Ułożyć śledzia i konfiturę z cebuli.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Kanapka surfera krok po kroku - zobacz film:

„Ewa gotuje”: Kanapka surferaPolsat

Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz: