Kanapka surfera
Ewa Wachowicz, która w programie "Ewa gotuje" odwiedziła kołobrzeską marinę oraz eko-park, tym razem prezentuje przepis na kanapkę ze śledziem, sosem majonezowym i konfiturą z cebuli.

Składniki
- 4 filety śledziowe (najlepiej matiasy)
- 4 podłużne bułki
- sos koperkowy
- konfitura z cebuli
- pieprz
na konfiturę cebulową
- 3 cebule czerwone
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól
- pieprz
na sos koperkowy
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- koperek
- sól
Kanapka surfera - wykonanie
Przygotowanie kanapki zacząć od konfitury. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi. Następnie wrzucić pokrojone w piórka cebule, wymieszać i podsmażyć. Gdy się skarmelizują, podlać winem. Dusić tak długo, aż trunek odparuje. Posłodzić miodem, zakwasić octem jabłkowym. Posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym odstawić do wystudzenia.
Zrobić sos majonezowy - śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, doprawić sokiem z cytryny, wsypać koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Złożyć kanapkę. Pieczywo rozciąć (nie docinając jednak do końca), podgrzać z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Posmarować sosem majonezowym. Ułożyć śledzia i konfiturę z cebuli.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Kanapka surfera krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz: