Kanapki z jajkiem i pastą tuńczykową
Pyszny sandwicz.

Składniki
- 3 jajka
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 ogórek sałatkowy
- 2-3 średnie pomidory
- 6 łyżek majonezu
- sól
- pieprz
- 12 kromek chleba pełnoziarnistego
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
Jajka włożyć do lekko posolonej wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 9-10 minut. Ugotowane na twardo jajka przelać zimną wodą, obrać ze skorupek, gdy wystygną, pokroić w plastry. Ogórek i pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem i wymieszać z majonezem. Pastę tuńczykową przyprawić do smaku pieprzem.
Na 6 kromkach rozłożyć plasterki ogórka i pomidorów. Lekko oprószyć je solą. Rozsmarować na tym pastę tuńczykową. Przykryć plasterkami jajek i pozostałymi kromkami. Kanapki pokroić na trójkąty. Spiąć wykałaczkami i udekorować natką.
Zobacz także: