Karkówka z boczkiem. Smarowidło idealne
Wyśmienity pomysł na domowe smarowidło do kanapek na bazie łopatki wieprzowej i boczku.
Składniki
- 1½ kg łopatki wieprzowej
- ½ kg boczku surowego
- 10 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
Przepis pochodzi z 343. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Karkówkę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką. Dokładnie wyrobić i przełożyć do wyparzonych słoików. Ubić. Między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni. Brzegi słoików odtłuścić ręcznikiem papierowym. Zakręcić i przełożyć do garnka. Wlać wodę - tak, by sięgała do połowy wysokości słoików. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 1 ½ do 2 godzin. Można przechowywać przez 3 tygodnie, jednak po otwarciu należy zjeść w ciągu 2 dni.