Karkówka z kluskami śląskimi
Przygotowanie:
1. Karkówkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
3. Natrzyj mięso solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Posmaruj olejem i włóż do pojemnika. Obłóż liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Odstaw.
4. Oczyść pieczarki papierowym ręcznikiem i obierz ze skórki. Pokrój na duże kawałki.
5. Karkówkę przełóż do brytfanki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Na kwadrans przed końcem dodaj pieczarki. Gdy się zarumienią, wlej do brytfanki pół szklanki przegotowanej zimnej wody wymieszanej z łyżką mąki.
6. Przygotuj kluski śląskie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajko, sól i połowę mąki ziemniaczanej. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo dosypując mąki. Z ciasta rwij kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej zrób wgłębienie. Zagotuj w garnku wodę i gotuj kluski 2 min od wypłynięcia.
7. Wyłóż na talerze pokrojoną karkówkę, pieczarki i kluski. Polej sosem. Smacznego!