Reklama

Karkówka z kluskami śląskimi

Składniki do mięsa

  • 600 g chudej karkówki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • po 1 czubatej łyżeczce
  • słodkiej czerwonej papryki i majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki

Składniki na kluski śląskie

  • 500 g ugotowanych mączystych ziemniaków (np. Bryza)
  • 1 jajko
  • 150-200 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Karkówkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
3. Natrzyj mięso solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Posmaruj olejem i włóż do pojemnika. Obłóż liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Odstaw.
4. Oczyść pieczarki papierowym ręcznikiem i obierz ze skórki. Pokrój na duże kawałki.
5. Karkówkę przełóż do brytfanki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Na kwadrans przed końcem dodaj pieczarki. Gdy się zarumienią, wlej do brytfanki pół szklanki przegotowanej zimnej wody wymieszanej z łyżką mąki.
6. Przygotuj kluski śląskie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajko, sól i połowę mąki ziemniaczanej. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo dosypując mąki. Z ciasta rwij kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej zrób wgłębienie. Zagotuj w garnku wodę i gotuj kluski 2 min od wypłynięcia.
7. Wyłóż na talerze pokrojoną karkówkę, pieczarki i kluski. Polej sosem. Smacznego!

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy