Karmelizowane udka z imbirową nutą
Szukasz pomysłu na niedzielny obiad? Postaw na dania z kurczaka w aromatycznych ziołach.

Składniki
- 8 podudzi kurczaka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- kawałek (ok. 2 cm) korzenia imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oleju
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Podudzia umyj i osusz. Lekko oprósz je świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, a strączek potnij w plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i drobno zetrzyj albo zeskrob łyżeczką do herbaty.
2. W misce wymieszaj sos sojowy z miodem, musztardą, imbirem, cebulą i czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż podudzia. Posmaruj je glazurą. Kiedy glazura zacznie się lekko karmelizować, zmniejsz ogień. Mięso posyp papryczką chili. Smaż jeszcze ok. 5 minut.
Zobacz także: