Karmelowy krem z biszkoptami
Podajmy z mocną kawą lub herbatą.
1. Na patelni karmelizujemy 200 g cukru z 3-4 łyżkami wody, aż przybierze jasnozłoty kolor, i od razu przelewamy do ramekinów lub innych miseczek.
2. Biszkopty wkładamy do torebki foliowej i za pomocą wałka rozgniatamy na pył. Podgrzewamy mleko, uważając, żeby się nie zagotowało.
3. Pięć jaj i trzy żółtka ucieramy ze 150 g cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i śmietankę kremówkę, mieszając trzepaczką rózgową. Na koniec łączymy z rozkruszonymi biszkoptami. Masę przelewamy do ramekinów, które umieszczamy w prostokątnej blasze. Wlewamy do niej gorącą wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC. Zapiekamy w kąpieli wodnej 40-45 minut, uważając, żeby góra za bardzo się nie spiekła.
4. Miseczki z kremem wyjmujemy z piekarnika. Każdą przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na dwie godziny, żeby deser dobrze wystygł. Krem przekładamy na talerzyk i od razu podajemy.