Karp chrzanem nadziewany
Ewa Wachowicz pokazuje jak zrobić karpia chrzanem nadziewanego. Zobaczcie jak przygotować ją na wigilijny stół!
Składniki
- karp o wadze ok. 1 ½ kg
- 1 jabłko
- 2 jajka
- mały słoiczek chrzanu
- sól
- pieprz
- kilka łyżek masła
Przepis pochodzi z 351. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Karpia oczyścić, opłukać, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Na tarce warzywnej zetrzeć obrane jabłko i ugotowane na twardo jajka. Wymieszać z chrzanem. Przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć do ryby. Spiąć metalowymi szpilkami i związać dratwą. Włożyć do rękawa do pieczenia. Na karpia dać trochę masła. Rękaw zawiązać. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. 20 minut przed końcem rozciąć i rozchylić folię. Na stół podawać w całości (wcześniej wyjąć szpilki).